Знакът е лош. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира поредния

...
Знакът е лош. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира поредния
Коментари Харесай

Цацаров за избягалия затворник: Лош знак!

Знакът е неприятен. Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява следващия случая на избягал пандизчия, съобщи БГНЕС.
48-годишният Борис Иванов, който е наказан на 13 години „ отнемане от независимост “ за блудства и обири, избяга от пандиза в Ловеч на 21 юни. Случаят идва единствено няколко месеца, откакто през основния вход на Централния софийски затвор избягаха двама пандизчии. Единият по-късно бе погубен при престрелка в Ботевград, а другият към момента се търси.
„ Конкретният въпрос е обвързван с режима и статута на ограничения от независимост, както и аргументите, заради които той работи напълно свободно и без какъвто и да е контрол, на външен обект “, акцентира Цацаров. Той разгласи, че със случая се е заела Окръжна прокуратура – Ловеч, а издирването се организира в съгласуваност с органите на Министерство на вътрешните работи, само че до този миг няма никакъв резултат.
Според основния прокурор значимо значение за казуса има и положението на местата за отнемане от независимост. „ Не е загадка за никого, че близо година и половина Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ няма непрекъснато управление. Това при всички случаи се отразява на метода, по който се реализира работата на дирекцията. Прибавете към това обществените проблеми на надзирателския състав и техните претенции, които са познати на всички. Прибавете и режима в пандизите и ще се получи една картина, която ще ни покаже, че не става дума да оправдаем един или различен министър. Каквото и да е управлението, при тези условия и тази нормативна база, това ще се повтаря “, аргументира се Цацаров.
Той прикани за осъществяване на сериозна полемика, която да даде отговор на въпроса дали страната е в положение да обезпечи ред в местата за отнемане от независимост посредством осъществяване на нормативни промени.
На въпрос дали след този случай би трябвало да има подадена оставка и понесена политическа отговорност, Цацаров отговори: „ Министърът подава оставка – режимът остава същия. Условията в пандиза остават същите. Надзирателите остават при същите условия, при които работят. Какво ще промени тази оставка? “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР