Знаете традиционната позиция на Испания за включването на територията на

...
Знаете традиционната позиция на Испания за включването на територията на
Коментари Харесай

Испания не е съгласна, че българското европредседателство включва Косово в стратегията за Западните Балкани

Знаете обичайна позиция на Испания за включването на територията на Косово в процеса на разширението на Европейския съюз. Това съобщи представител на Испания по време на Първото съвещание от парламентарното измерение на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз - КОСАК (конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз).

Ние имаме съглашение с ръководителя Жан-Клод Юнкер, че тактиката за разширение би трябвало да се концентрира върху готови страни – Сърбия и Черна гора, сподели Рубен Морено в коментар за един от главните цели на българското европредседателство - вероятността за Западните Балкани.

Подкрепяме бързи и постоянни диалози с тях, преследвайки в това време подготовката на другите страни кандидатки – Албания и БЮРМ Македония, означи той, като акцентира, че тактиката за разширение е използвана към страните, които са приети от всички страни членки.

Така че е недопустимо да се опитваме да включим една единица, която не е приета от всички страни членки, недопустимо е разширението да се смесва с процеса на стабилизиране и асоцииране, уточни Морено.

Затова гледаме с огромно безпокойствие към срещата в София с тази рамка за Западните Балкани, рамка, която не разбираме, не одобряваме и която няма нищо общо със тактиката за разширение, настоя той, имайки поради срещата на върха за района, която ще се организира през май в София.

Мислим, че конференцията би трябвало да се състои сред страни, в този формат разширението е отвън въпрос, в случай че въпросът въпреки всичко се повдигне, Испания няма да взе участие в дебата, добави той.

В отговор министърът за българското председателство Лиляна Павлова акцентира, че срещата на 17 май е за европейската вероятност за Западните Балкани, а не за разширението, а вероятността има своите съставни елементи.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (101)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР