Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на

Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на ...

5 начина да повишите хормона на удоволствието.


Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на движенията на тялото, усещането за удоволствие? Всичко това се случва благодарение на допамина, който има функциите на хормон и невротрансмитер.

Допаминът играе много важна роля във функциите на бъбреците, сърцето, в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система. Дефицитът му се свързва с появата на лошо настроение, липса на концентрация, мотивация, както и с неврологични и психични заболявания. В следващите редове споделяме как естествено да повишите нивата на хормона.

Консумирайте повече протеини

Протеините са изградени от по-малки градивни елементи, наречени аминокиселини. Знаете ли, че има 23 различни аминокиселини? Не всички от тях тялото може да синтезира, затова трябва да си ги набавим чрез определени храни. Аминокиселина, наречена тирозин, която играе ключова роля в синтеза на невротрансмитера можем да си осигурим, консумирайки пуешко месо, говеждо, яйца, млечни продукти, бобови култури.

Добавете към менюто си пробиотици

Знаете ли, че храносмилателната система бива наричана „втори мозък“? В нея се синтезират голям брой невротрансмитерни сигнални молекули, включително допамин. Според учените, някои видове полезни бактерии в червата също участват в синтеза на допамин и така повлияват нашето настроение. Ето защо не забравяйте да консумирате повече пробиотични храни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg