Знаете ли кой е първият англичанин, вдигнал световната купа? Сидни

...
Знаете ли кой е първият англичанин, вдигнал световната купа? Сидни
Коментари Харесай

Една разкрита мистерия: Кой открадна световната купа през 1966?

Знаете ли кой е първият англичанин, вдигнал международната купа? Сидни Кугулър! Не сте го чували ли? Ами обикновено, не става дума за футболист, а за човек, чиято загадка се разкри 52 години по-късно!

Става дума за фамозната кражба на международната купа "Жул Риме ", която се случва месеци преди Англия да посрещне Мондиал 1966 и Боби Мур да вдигне купата след трагичната крайна победа над Германия.

Тогава купата е открадната от зала "Уестминстър " в Лондон, а англичаните крият случилото се даже от ФИФА. Развръзката обаче е щастлива, откакто седмица по-късно купата е открита от кучето Пикълс, което я изравя по време на утринната си разходка.

До този миг обаче не се знаеше кой и по какъв начин е съумял да открадне скъпия трофей. Е, вестник "Мирър " е направил детайлно следствие и разкрива името на крадеца. Това е точно Сидни Кугулър, тогава 40-годишен, който благодарение на брат си Рег, отмъква най-ценния трофей във футбола. Това се удостоверява от три самостоятелни източника, в това число и от сина на Рег Гари.

Според Гари той го прави просто за развлечение. "Сидни го направи за заниманието, не за финансова полза, просто тъй като бе прекомерно елементарно. " Кугулър умира от рак през 2005, на 79 години, само че никой не разкрива тайната му. Само малко на брой родственици и другари са наясно с истината.

"Много пъти Сид споделяше, че е първият англичанин, вдигал международната купа през 1996, преди Боби Мур. Той бе опортюнист и кражбата на купата бе просто това. Той нямаше вътрешна информация или помощ от охранителите. Беше хващане на момента. "

Сидни пробва да изиска откуп от 15 хиляди паунда за трофея благодарение на приятеля си Тед Бечли, само че проектът се обърква и Бечли е задържан. Въпреки това никой не заподозрява Кугулър.

Кугулър, който е прекарал в пандиза повече от 25 години за други нарушавания на закона, съумява да открадне фигурата на гръцката богиня на 20 март 1966, когато тя е изложена в зала в Уестминстър. Трофеят е застрахован за 30 хиляди паунда и е презентиран в стъклен кабинет, а президентът на ФИФА Сър Стенли Ройс се съгласява тя да напусне офиса на ФА Къп, единствено в случай че бъде следена 24 часа в денонощието. За нея се грижат четирима охранители, разграничени на две смени. През 80-те Кугулър е разказал пред другари по какъв начин е направил кражбата. Той взема решение да ревизира ограниченията за сигурност, отива в залата, вижда трофея и несмущаван от разсеяните охранители, употребявайки уменията си, съумява да отключи веригата на вратата, зад която е трофеят. След това просто поставя "Жул Риме " в сака си и излиза. Брат му Рег също е в залата, само че схваща за стореното от Сид след излизането им от залата. Именно Рег обаче скрива купата, защото брат му не желае да я държи при брачната половинка си.

След като опитът за приемане на откуп се проваля, братята осъзнават, че не могат да продадат купата и вземат решение да я върнат.

"Това е закононарушението на века и моите татко и чито ще бъдат вечно запомнени като хората, които откраднаха международната купа ", добавя Гари.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР