Знаете ли колко често трябва да се сменят четирите основни

...
Знаете ли колко често трябва да се сменят четирите основни
Коментари Харесай

Кога се сменят филтрите в автомобила?

Знаете ли какъв брой постоянно би трябвало да се сменят четирите съществени филтъра в една кола? Става дума за горивен, маслен, въздушен и така наречен салонен филтър. Различните сервизи и дилърски центрове не са на едно мнение по въпроса, само че в този момент ще ви разкажем за рекомендациите на немските експерти от ADAC, които поучават кой филтър, по кое време би трябвало да бъде сменен.
Горивен филтър
Горивните филтри защищават навлизането на твърди частици и вода в системата и при положение, че се задръстят, силовият елемент стартира да губи мощ. Специалистите поучават този тип филтри да се сменят на две или най-много на три смени на маслото, което изчислено приблизително в пробег километри е в диапазона 20 000 - 30 000 километра.
Маслен филтър
Масленият филтър има за цел да защищити елемента от примеси, които има в доста от по-нискокачествените масла, както и от артикули, вредящи на мотора и получаващи се от разпада на самото масло и на дребни частици от работещите в елемента елементи. Този филтър би трябвало наложително да се сменя с всяка промяна на маслото.
Въздушен филтър
Въздушният филтър пази мотора от прахуляк, нечистотия, дребни боклуци и други непознати частици, като способства и за снижаването на равнищата на звук. За изгарянето на един литър гориво са нужни 15 литра въздух. Поради тази причина въздушният филтър би трябвало да се сменя на 10 000 - 15 000 километра.

 

 
Салонен филтър
Ако си мислите, че става дума единствено за непорочност на въздуха в купето, то грешите. В случаите, когато този филтър не се сменя постоянно, той се цялостни с всевъзможни бактерии и нездравословни алергени, причиняващи болести на дихателните пътища. Този филтър не се чисти. Сменя се на всеки 10 000 километра.

 

fakti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР