Знаете ли кои са най-горещите и най-студените места в света?

...
Знаете ли кои са най-горещите и най-студените места в света?
Коментари Харесай

Това са най-горещите и най-студените места на Земята

Знаете ли кои са най-горещите и най-студените места в света? Британският вестник Daily Telegraph дава отговор на този въпрос.

1. Долината на гибелта, Съединени американски щати



Долината на гибелта в Калифорния държи върха за най-висока температура на въздуха в света – 56.7 градуса по Целзий, измерени през юли 1913 година През лятото междинната температура в пустинната област е към 47 градуса и тя е най-сухото място в Съединени американски щати.

Заобиколена от планини, Долината на гибелта се спуска на 86 метра под морското ниво, което изяснява горещината. Областта се намира на към три часа път с кола от Лас Вегас. Посетете региона към Коледа, с цел да избегнете тълпата и се уверете, че имате добър превоз, не е целесъобразно да заседнете там.

2. Ал-Азизия, Либия

На към 40 км южно от Триполи се намира Ал-Азизия, където на 13 септември 1922 година, е измерена най-високата температура в света от 58 градуса по Целзий. През 2012 година обаче Световната метеорологична организация заяви, че върхът е недействителен по редица аргументи. Една от тях е, че индивидът, отчитащ температурите през този ден, не бил редови чиновник, а некомпетентен наблюдаващ. Така върхът бил върнат на Долината на гибелта, където са регистрирани 56.7 градуса по Целзий.

3. Далол, Етиопия



В Далол, в меланхолия Данакил, Африка слиза на дълбочина от 116 метра под морското ниво, а температурите се повишават. Далол има най-високата срадна температура в света за необитаемо място от 34.6 градуса по Целзий.

Пресечете солената котловина до вулкана Далол, който е най-ниският на Земята, в случай че температурите не са задоволително високи за вас. Понижаването на температурите от ноември до март прави визитите през зимата по-приятни.

4. Дашт-е-Лут, Иран

Между 2003 и 2010 година това пустинно плато записа най-високите годишни температури на повърхността, като мина бариерата от 70 градуса по Целзий до 70.7 градуса. В комбиниране с горещината Дашт-е-Лут се конкурира с пустинята Атакама в Чили за най-сухото място на земята. В огромен регион от централната част на Лут не оцелява нито едно живо създание, даже бактерии.

Източната част на пустинята има огромен капацитет да приема гости с типичен дюни, изваяни от вятъра, които доближават до височина от 500 метра. Язд (най-сухият град в Иран) граничи с пустините Дашт-е-Лут и Дашт-е-Кавир. Ако желаете в действителност да навлезете в пустинята, би трябвало да потърсите услугите на локалните номади.

5. Банкок, Тайланд



Определен за най-горещия град на планетата от Световната метеорологична организация, Банкок има средногодишна температура на въздуха от към 28 градуса по Целзий. Месеците от март до май са най-горещи, когато обхванатият от смог град живее с 35 градуса по Целзий всеки ден и 90% мокрота.

Температурите падат леко единствено през декември (около 26 градуса по Целзий), само че влажността остава висока, тъй че Банкок не е изключително гостолюбив през цялата година.

6.Станция „ Восток “, Антарктида



Ако не сте разбрали, прецизираме, че към този момент се прехвърляме на най-студените места в света. Разположена покрай Южния геомагнитен полюс, на височина от към 3500 метра над морското ниво, съветската изследователска станция във Восток е непрекъснато студена, само че не толкоз, колкото на 21 юли 1983 година Тогава е регистрирана най-ниската температура на въздуха от -89.2 градуса по Целзий. Рекордът беше усъвършенстван през 2013 година, когато спътник на НАСА записва температура от -93.2 градуса по Целзий.

Най-голямата географска забележителност към станция „ Восток “ е езерото Восток, което е едно от най-големите в света и е заровено под четирикилометрови ледове.

7. Юрика, Канада



Изследователската станция Юрика, на канадския остров Елсмиър в крайния север, е едно от най-студените ненаселени места в света. Той върви по протежението на 80-я паралел и е построен като метеорологична станция през 1947 година

Средногодишната температура на въздуха е към -20 градуса по Целзий, само че през зимата пада до -40 градуса по Целзий. През лятото става малко по-топло, само че откогато е почнало воденето на статистика за температурите, те се на надхвърляли 20.9 градуса по Целзий. Тази температура е измерена за първи път на 14 юли 2009 година

8. Оймякон, Русия

През 1933 година в република Якутия, на към 350 км. южно от Полярния кръг, в село Оймякон бяха регистрирани смразяващите -67.7 градуса по Целзий, най-ниската температура на въздуха, записана в северното полукълбо (с изключение на Верхоянск, където беше регистрирана температура от -67.8 градуса по Целзий през 1885 г.).

В селото е сложена паметна площа във връзка със събитието, само че очаквайте да пътувате през целия ден от Якуткс, на към 800 км в западна посока, в случай че желаете да почетете това знамение на живака. Качете се на един от танкерите, които транспортират вода до града (местната вода е изцяло замръзнала).

9. Денали, Съединени американски щати



Денали или планината МакКинли, най-високата в Северна Америка, дълго време беше считана за най-студената планина на земята. Най-ниската измерена температура беше към -73 градуса по Целзий, регистрирана през 1913 година на височина от 4600 метра.

Ако желаете да се изкачите до най-високото място на 6194 метра, би трябвало да сте алпинист, само че можете да се възхищавате на планината и от малко по-топли места с посещаване на Национален парк „ Денали “.

10. Уланбатор, Монголия



Разположен в монголските степи, на към 1300 метра над морското ниво, Уланбатор постоянно е определян като най-студената столица в света. През януари температурата на въздуха рядко надвишава -16 градуса по Целзий.

Но има и места, на които да се скриете от студа. Посетете някой от впечатляващите музеи в града като Музея на камилата и Музея на политическите преследвания или потърсене телесната топлота на близо 150 монаси в манастира Гандантегчинлен Кхийд, най-големия в Монголия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР