Знаете ли кои са най-често срещаните отпадъци в планините? Пластмасовите

...
Знаете ли кои са най-често срещаните отпадъци в планините? Пластмасовите
Коментари Харесай

Пиринско с кампания за чисти планини

Знаете ли кои са най-често срещаните боклуци в планините? Пластмасовите бутилки заемат първо място като най-разпространеният тип боклук в международен мащаб, демонстрират резултатите от световното изследване " Пластмаса на върха ". Проучването е извършено онлайн през 2021 година, като в обсега му са включени 1753 респонденти от 74 националности, измежду които и България*.

Повече от половината интервюирани споделят, че виждат боклуци при всяко посещаване в планината. Данните сочат, че най-замърсените места са планинските пътеки. Паркингите в подножията на планините, както и зоните за отдих са другите мощно нечисти места съгласно потребителите. Най-нисък е процентът на замърсяване по върховете, заради тяхната сложна досегаемост за хората.
 Снимка 629307
Източник:

Освен пластмасови бутилки, в планините постоянно се среща и органичният боклук - да вземем за пример останки от храна, които са вторият най-често срещан замърсител в природата. Други боклуци, които можете да видите в планините, са остатъците от хартия и картон, мокри и сухи кърпички, както и стъклени бутилки или останки от тях. За страдание, един път попаднали в природата, те не се разграждат по натурален път - ето за какво не трябва да бъдат изхвърляни отвън откритите за задачата места. Така да вземем за пример, пластмасовите произведения се разграждат за към 400-450 години, а стъклените бутилки - за 1 милион години!

Според изследването над 90% от потребителите осъзнават персоналния си принос за опазването на планините, като показват, че най-важното изискване за това е да не оставяме никакъв отпадък след себе си. Близо 50% от интервюираните считат, че фирмите от частния бранш имат отговорност за почистването на планината, а за 79% от хората екологичните дела са от основно значение. Като цяло, младежите на възраст сред 18 и 30 години демонстрират по-високи равнища на угриженост за околната среда и са склонни интензивно да се включват в начинания с екологична устременост.**

За да способства за опазването на българската природа, Пиринско започва нова акция " Чисти планини ". Инициативата на водещата марка бира у нас има за цел да способства за почистването и предварителна защита на замърсяването. На 12 и 26 август, доброволци от цялата страна ще чистят Пирин планина при хижа Гоце Делчев и при първоначален пункт за хижа Яворов, където ще бъдат ситуирани специфични кътове на Пиринско. Всеки, който донесе боклуци, ще получи като премия леденостудена бира или рекламни материали. Събраното количество ще бъде рециклирано и употребявано наново за облагородяването на планинските еко пътеки или места за отдих в планината. Почистването се реализира с поддръжката на Община Банско, Община Разлог и ЕКОПАК България. Подобни акции са доказателство, че общите старания водят до положителни резултати, които са в изгода както за околната среда, по този начин и за жителите и обществото.

*Източник: GRID-Arendal (2021). Plastics on the Peak: The 2021 Global Mountain Waste Survey

**Онлайн изследване за настройките на българските консуматори към екологичните тематики и акцията на Пиринско - " Чисти планини "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР