Знаете ли какво е това? Селски клозет. Мястото, където човек

...
Знаете ли какво е това? Селски клозет. Мястото, където човек
Коментари Харесай

Българин написа най-сърцераздирателната истина за българските села: Един кол, клозет и Бах го...

Знаете ли какво е това? Селски клозет. Мястото, където човек се усамотява с мислите и напъните си. Наоколо е препълнено с железа. Натурии, както викат. Един - единствен нов прът крепи постройката. Разказ за родното село. Все някой го поддържа да не рухне изцяло…
А, в случай че знаете какъв брой близки са звездите в небето над този селски кенеф?!
Това е истината съгласно един българин:
Изкачих се на скалите над село. Виждам всичко като на длан. Чувам по какъв начин комшията псува добитъка. Прибира го в обора, а псувните се усилват. Обича го, по тази причина са тези тежки думи.

Слънцето гали с последните си лъчи, за „ Сбогом!”, лицата на отрудените хора. Жена смъква забрадката си и попива с нея потта по челото си, виждам от горната страна.

Отвисоко мога да съзра всичко. Дори, като се вглеждам, следя своето детство. Сякаш още човъркам коричките от раните по краката си. Пребил съм се с колелото. Братовчедът не съумя да ме хване.

Бах го в…

Оглеждам се и видя, че съм изгорен на потник. Болките са дребни. Слънцето ме гали за финален път този ден. Отстъпва място на звездите. Те пък са толкоз ниско, като че ли с протегната ръка можеш да ги докоснеш!

Красиво и безшумно! Спокойствието обзема духа и господства над него. Дух и природа в едно. Това е моето родно село.

Не желая да се сещам за проблемите, за минусите, за нищо! Тези канари, баири, глогинки, неволи ме направиха човек. Тези звезди отново са над мен. На село може да се приказва единствено за обич!”.

Текстът на мъжа е част от акция - „ Да спасим нашето минало, с цел да имаме бъдеще”, която уеб сайтът 24rodopi.com стартира.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР