Знаете ли какво е интернет червей?Интернет червеят е вид зловреден

...
Знаете ли какво е интернет червей?Интернет червеят е вид зловреден
Коментари Харесай

Знаете ли кой е първият интернет червей?

Знаете ли какво е интернет червей?

Интернет червеят е тип злотворен програмен продукт, който се възпроизвежда самичък и популяризира свои копия в мрежата. Тези самостоятелни виртуални вируси се популяризират в интернет, навлизат в компютрите и се възпроизвеждат без намесата или знанието на потребителите.

Интернет червеите могат да бъдат част от всевъзможни вируси, скриптове или стратегии. Те нормално заразяват системата, възползвайки се от бъгове и уязвимости, които постоянно могат да бъдат открити в законни софтуери.

За разлика от Троянския кон или други вируси, които се нуждаят от намесата на консуматор, с цел да се популяризират, интернет червеите се популяризират напълно независимо. Именно това ги прави изключително рискови.

Интерните червеи са познати още и като компютърни червеи, а първият подобен се е казвал Морис.

На 2 ноември 1988 година, към 8 часа и половина вечерта, в интернет от компютър в Масачузетския софтуерен институт е освободена зловредна стратегия.

Съвсем скоро интернет червеят стартира да се популяризира с поразяваща скорост и да пробива компютри един по един.

„ В момента се намираме под офанзива “, написа кахърен студент в Калифорнийския универститет в Бъркли в собствен имейл по-късно същата вечер.

В рамките на 24 часа към 6000 от общо 60 000 компютри, които са свързани с интернет, са атакувани.

Бъркли не се оказват единствени. Враждебната стратегия съумява да болести системите на редица влиятелни колежи, държавни и частни проучвателен институти, които по това време съставляват ранната американска национална електронна мрежа.

Това се случва година преди основаването на световната мрежа – World Wide Web (WWW). Сред многото потърпевши от интернет червея са Харвард, Принстън, Станфорд, НАСА.

Интернет червеят в действителност не нанася вреди по файлове, нито ги унищожава, само че забавя действието на компютрите и забавя изпращането на имейли с дни. Точно пресмятане на вредите е мъчно да бъде направено, само че съгласно анализатори то е най-малко 100 000 $, а може би даже милиони.

Компютърни специалисти незабавно почнали да работят по възобновяване на вредите и по определяне на това кой е първоизточникът на офанзивата.

Съвсем скоро един шокиран програмист се свързал с двама свои другари с признанието, че той е пуснал червея и, че всичко е излязло отвън надзор. Програмистът моли собствен другар да пусне анонимно известие от негово име в интернет, с което да се извини на всички наранени и да изясни по какъв начин да отстранен програмата.

Иронията идва от обстоятелството, че доста малко от засегнатите съумяват да получат известието заради забавянето в мрежата от съществуването на интернет червея.

Вторият другар прави анонимно позвъняване до „ Ню Йорк Таймс “ и новината скоро се трансформира във водеща за множеството издания в страната. Приятелят споделя на медиите, че познава персонално основателя на програмата и декларира, че тя е замислена като безопасен опит, който се е популяризирал в резултат на програмен недостатък. В един от последващите диалози приятелят на програмиста разкрива буквите му – Р.Т.М.

Съвсем скоро „ Таймс “ съумяват да доближат до действителния човек, изравен зад стартирането на червея – 23-годишният студент в Корнелския университет Робърт Тапан Морис.

Морис е надарен компютърен експерт, който приключва Харвард през юни 1988 година Любовта към компютрите се заражда у него с помощта на татко му, който е един от първите иноватори в „ Бел Лабс “.

След приемането му в Корнелския университет през август 1988 година, Морис стартира да работи върху създаването на стратегия, която може да се популяризира постепенно и скрито из интернет. За да скрие следите си, той я пуска посредством хакването на компютър на Масачузетския софтуерен институт.

След като случаят става обществено притежание, ФБР стартира следствие. Агентите бързо удостоверяват, че Морис стои зад офанзивата и стартират да разпитват него и доближените му.

Инцидентът с интернет червея на Морис за пръв път повдига тематиката за киберсигурността. Само няколко дни след офанзивата се основава първия екип за реагиране при компютърни произшествия в Съединени американски щати.

В същото време интернет червеят Морис въодушевява цяло едно ново потомство хакери и предизиква вълна от кибер закононарушения, която продължава и до през днешния ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР