Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават

...
Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават
Коментари Харесай

Как да разпознаете вашата професионална суперсила

Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават озадачени от този въпрос, тъй като мислят, че биха забелязали относително овреме, в случай че имат някаква суперсула, само че за разлика от уменията на комиксовите герои, като да вземем за пример свръхчовешката скорост и способността за хвърчене, които мъчно могат да останат незабелязани, професионалните суперсили в действителния живот постоянно биват подценявани.

Питате се за какво? Докато някои ще кажат, че повода се крие във обстоятелството, че множеството хора не могат да се похвалят с някакво неповторимо и характерно умеене, истината е тъкмо противоположната или с други думи, има неща, в които някои хора са толкоз положителни, че те не им костват никакви старания. Когато вършим нещо с лекост, ние постоянно мислим, че то е също толкоз елементарно и безпроблемно и за всички останали.

 „ Често подценяваме това, с което се оправяме добре. Когато шефът ви разпознава вашите гении и ви сложи задача, която да ви разреши да се възползвате от вашата суперсила, вие може да си помислите, че той ви няма доверие, тъй като ви дава нещо толкоз елементарно. “, споделя Уитни Джонсън, създателят на „ Why Talented People Don`t Use Their Strengths “, за Harvard Business Review.

Този метод на мислене носи загуби както за фирмите, които постоянно не съумяват да се възползват от мощните страни на своите чиновници, по този начин и за самите хора, които поставят големи старания, с цел да се оправят с неща, които не им се отдават, вместо да употребяват своите гении за това, в което са в действителност положителни.

Джонсън предлага няколко въпроса, които ще ви оказват помощ да идентифицирате вашата професионална суперсила.

1. Какво ви нервира?

Ние постоянно изпитваме яд и неспокойствие, когато гледаме по какъв начин другите се затрудняват и не могат да изпълнят същата задача, която ние намираме за обикновена. Именно затова може да употребявате нещата, които ви нервират, с цел да разпознаете вашата суперсила.

„ Аз постоянно запаметявам имената на хората, с които се срещам, и доста се нервирам, когато другите не могат да запомнят моето име. От друга страна, не мога да се похваля с добра пространствена ориентировка, което най-вероятно нервира хората, които постоянно знаят посока би трябвало да вървят, с цел да стигнат до крайната си цел “, дава за образец Джонсън.

2. Кои похвали пренебрегвате?

Когато сме положителни в нещо, ние постоянно сме склонни да омаловажаваме неговата трудност и значителност.

Често споделяме: „ Това не беше нищо изключително. “ или „ Изправял съм се и пред по-трудни обстановки “. Истината обаче е, че в случай че човек ви прави похвали и ви благодари за нещо, то това нещо е имало значение за него.

Обърнете особено внимание на тези моменти, тъй като те ви демонстрират вашите мощни страни, които вие пренебрегвате, а другите ценят.

3. За какво мислите, когато нямате работа?

Бил Гейтс неотдавна сподели, че човек може да стане гений от международен мащаб в дадена сфера, в случай че се занимава с активност, с която се е забавлявал, когато е бил младеж.

На същото мнение е и Джонсън, който споделя, че в случай че непрекъснато мислите за едно и също нещо, когато имате свободно време, то това е добър знак, че имате натурален интерес и заложби към тази сфера на действия.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР