Знаете ли как по Коледа перуанците си осигуряват късмет? Като

...
Знаете ли как по Коледа перуанците си осигуряват късмет? Като
Коментари Харесай

Вижте най-причудливите коледни обичаи по света

Знаете ли по какъв начин по Коледа перуанците си обезпечават шанс? Като обличат яркосиньо долни дрехи. В Дания пък сервират оризов десерт със прикрит в него цялостен бадем – който го откри, получава подарък.
Всеки народ има свои традиции и обреди за Рождество – въпреки всичко една трета oт жителите на планетата са християни. Някои от ритуалите си наподобяват – хората са ги заимствали едни от други. Други са неповторими и с антични корени, в това число езически. Например в Украйна украсяват елхите с паяжини и фигурки на паячета – павучки. Легендата споделя, че бедна вдовица и децата ѝ нямали с какво да окичат коледното дръвче. Легнали си гладни, а на сутринта то било покрито с бляскаща на слънцето мрежа от злато и сребро. В Полша и Германия се счита за огромен шанс да намериш паяк в елхата. Шведите се забавляват със своя коледен “юлбок” – колосален козел от плява, изключително известен в град Йевле. В древността той е бил част от култа към северния господ Тор, а през днешния ден е в центъра на коледните веселби. Половината шведи го тачат и бранят, а другата половина пробват да го раздерат и изгорят.
На Бахамите, Ямайка и други карибски острови Рождество означават с фантастичния фестивал “джунканоо” – цветен церемониал с африкански маски и одежди, песни, танци, звънци и тъпани. Той стартира на 26 декември и кара до Нова година. Празнува се от времето на робството – единствените дни на отдих за чернокожите служащи на полето. В Норвегия на Бъдни вечер крият всички метли в къщата, с цел да не ги откраднат вещиците и да полетят с тях през нощта. В хамбара поставят купичка овесена каша за скандинавския гном Юле Нисе – по този начин го подкупват да не прави пакости във фермата.
Ирландците пък оставят къс с месо и халба бира за Дядо Коледа.
В Исландия традицията е на Рождество наложително да облечеш нещо ново, другояче ще те изяде свирепото животно, наречено Коледен котарак. Казват, че този адет е бил основан, с цел да стресне мърлявите и мързеливи деца и да ги накара да се измият и нагиздят.
Зъл окосмен дявол по Коледа битува и в германско-австрийския фолклор. Казва се Крампус и е алпийско създание, наподобяващо на демон. Има рога и копита и санкционира децата, правили бели през годината.
Алпийското страшилище Крампус санкционира непослушно дете на изображение върху картичка от XIX век.
В родината на Дядо Коледа – Финландия, украсяват елхите с геометрични фигури, направени от плява. Преди Бъдни вечер се върви на сауна, с цел да изчистиш тялото и душата си.
Домът на белобрадия дъртак и елените му са атракция основно за чужденците. Местните хора имат свои обичаи. На тържествена гала в 7 града да вземем за пример се чете Декларация за коледен мир. Традицията е от XIII век, когато закон е забранявал осъществяването на закононарушения на религиозния празник, а нарушителите са били сурово наказвани. Днес декларацията изобилства с коледни пожелания и приканва хората да се държат уважително и миролюбиво, да демонстрират съчувствие.
Дори и в Лапландия не са доста наясно, че еленът Рудолф в действителност е женски. Познавачите напомнят, че през това време на годината мъжките елени губят рогата си, а защото Рудолф с аления нос към момента има рога, той биологично е момиче.
В столицата на Венецуела - Каракас, хората всеобщо вървят на утринната коледна работа с… ролкови кънки. Властите даже затварят улиците, с цел да улеснят напредването на цели фамилии. В Индия вместо елхи на Коледа украсяват бананови и мангови дървета.
В другите страни трапезите за Kоледа също са разнообразни - от непоколебим пост до кулинарна вакханалия. В Италия 24 часа преди Бъдни вечер се пости. Сервират се ястия без месо и с малко лой. Наричат това гуляй на 7-те риби, яде се леща за шанс и благополучие. Французите – в противен случай, на 24 декември събират компания и честват “ревейон”, тоест будуване.
Трапезата е отрупана със стриди, омари, гъши дроб, охлюви, пуйка, месо, сирена, десерти, полети с доста вино и шампанско. Компанията стои будна до сутринта – първия коледен ден. В Испания по традиция за Рождество подготвят турон – тесто с яйца, мед, захар, печени бадеми. Рецептата е от XVI век. В Каталуня е доста известен героят Кага Тио – дървено пънче с лице и шапка, което от епохи децата бият с тояги, до момента в който “пусне” дарове, измежду които глави лук и пушена херинга. Дървеното пънче Кага Тио е коледен воин в Каталуня, който пълнят с дарове.
В Полша на Бъдни вечер – виджила, месят оплатек – питка с изваяни от тесто претекстове от Библията. Този самун нормално не се яде, а единствено краси масата. Постните храни в някои полски региони са четни – 12 ястия. Типичен холандски бит са дребните сладкиши във форма на букви. Всеки член от фамилията получава първата писмен знак от името си. На Коледа там топят сирене (раклет), а към него прибавят месо и палачинки. На коледната софра португалците поставят сладкиш със захаросани плодове и ядки “Боло рей” ( “Кейк на краля”). В него се поставя монета и който я откри, би трябвало да купи или изпече царския сладкиш на идната Коледа. Португалският коледен сладкиш се назовава “Кейкът на краля”.
На масата фамилиите поставят места за умряли родственици. Традицията се назовава “консода” и се счита, че ще донесе шанс на фамилията.
По света обичаят с коледните дарове също варира по време, място и този, който ги раздава. Исландчетата са особени късметлии - посещават ги цели 13 дядоколедовци.
В Исландия 13 старчета – наследници на тролове, носят дарове от 12 декември до Рождество.
И по-точно 13 смешни старчета – наследници на троловете, които обикалят къщите от 12 до 24 декември и пускат в детските обувки дребни дарове. Който не е слушал, получава негоден картоф.
Италианските деца подарява чак на 6 януари чепатата бабичка с дрипава рокля и скъсани обувки Бефана – на непослушните тя връчва въглища вместо подарък.
Италианската Бефана - и чакана, и страховита, дава бонбони на дете.
В Русия на 7 януари дарове носи освен Дядо Мраз, а и друга коледна фигура - Бабушка. Тя е въодушевена от притчата за дамата, която не донесла подарък на бебето Иисус и разкаяна, почнала да подарява децата.
В Испания чакат армагани на 5 против 6 януари. Раздават ги Тримата влъхви, отрупали с блага Иисус в люлката. Мелхиор, Гаспар и Балтасар са героите на приказно шествие, което прераства в обилен карнавал.
Тримата влъхви яздят по улиците на перуанската столица Лима.
Германчетата чакат дарове от особено ангелче, наречено Кристкинд.
В нощта против Коледа малчуганите от християнското малцинство в Япония намират подаръка си на възглавницата.
Дядо Коледа там е Санта Кирошу и имал очи на тила си, с цел да държи под око палавите деца.
В Холандия даровете носи Синтерклаас или Свети Николай, и то не на Коледа, а на 5 и 6 декември. Белокосият дъртак идва на пристанището в Алмере край Амстердам с празнично декориран параход. Придружава го помощникът му Цварте Пете - Черният Петър – бит, който в последно време доста гневи чернокожите холандци.
Черният Петър оказва помощ на холандския коледен дъртак Синтерклаас.
Синтерклаас се спуска през комина с подаръците, а децата оставят моркови и чиния вода за коня му.
Филипинците – третата по величина католическа общественост, празнуват най-дългата Коледа в света. Тържествата стартират още от септември и се точат до 6-9 януари с украси и празнични песни. 9 дни преди Коледа се провежда маратон от литургии “симбанг габи”. Всеки ден в черквите от 3 ч през нощта до 5 ч на разсъмване има коледна работа.
Прозорците на домовете са украсени с фенери във формата на звезди – знак на кометата от Витлеем. Наричат ги фарол.
На Коледа дамите в Чехия употребяват трик, с цел да отгатнат какъв ще е любовният им живот през идващата година. Момите застават с тил към входната врата и хвърлят обувка през рамо. Ако тя падне с пръстите към вратата, дамата ще се задоми през идващите 12 месеца.
Коледа в Австралия се пада посред лятото. Там компенсират снега с фойерверки и изобилни светлини. Австралийският пудинг се сервира със сладолед за разхлаждане. А хиляди австралийци празнуват празника на Бонди бийч в Сидни с барбекю и морски бани. Австралийците честват Коледа на плажа. Много коледни обичаи са почнали преди епохи. Светлинките на коледното дръвче да вземем за пример са от времето, когато християните са били гонени – тогава преследваните слагали запалена свещ на прозорците си, в дърво или растение като знак, че там ще се четат молебствия.
Коледа не постоянно е уважаван като свят празник – в Англия да вземем за пример през XVII век пуританът Оливър Кромуел я жигосва като разгулна и под боязън от грубо наказване не разрешава да се украсява със символичните за празника бодлива зеленика, бръшлян и имел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР