Знаете ли как много гадатели, врачки и екстрасенси правят своите

...
Знаете ли как много гадатели, врачки и екстрасенси правят своите
Коментари Харесай

Трикът, който врачките използват, за да правят своите предсказания

Знаете ли по какъв начин доста гадатели, врачки и екстрасенси вършат своите предсказания по този начин, че те ни наподобяват точни и правилни?

Тайната е в техниката, известна като Студено четене. То съставлява набор от похвати, употребен от екстрасенси, гадатели, медиуми, само че и от илюзионисти, с които такива хора научават елементи за събеседника си, постоянно за да го убедят, че знаят за личността му повече от това, което събеседниците в действителност сами са разкрили. Не бива да се бърка с едноименната театрална техника, написа obekti.bg.

Дори и без да разполага авансово с данни за личността, практикуващият студено четене може бързо да получи съответстваща за събеседника си информация, като проучва неговия език на тялото, облекло, прическа, пол, полова ориентировка, вяра, раса, етнос, начетеност, метод на изложение. Практикуващите студено четене („ четци “) вършат догадки, като изричат изказвания, които са доста евентуални, поради взетите от тях външни белези, и вървят в посока на (често неволно) дадените от техните събеседници подсказки и бързо прикриват несполучилите догадки.

Основен механизъм

Преди началото на процедурата, четецът ще помоли, неявно, събеседника си да му спомага, казвайки нещо от рода на: „ Често виждам облици, които са ми неразбираеми, най-вероятно тъй като имат смисъл единствено за вас, само че не и за мен. Ако ми помогнете, може скоро да разкрием доста неща за вас “. Един от главните моменти в тази ситуация е четецът да убеди събеседника си в подпомагане за интерпретирането на мъгляви изказвания, които ще оказват помощ на четеца да догади обстоятелства: до момента в който четецът изговаря по-голям брой думи, този, който внася смисъл в тях е събеседникът му. Събеседникът разкрива, умишлено или не, съответна информация с отговорите си, а четецът преформулира изказванията по този начин, че да наподобява че информацията идва от него; в случаите, в които четецът бърка, той бързо изоставя догадките си, замазвайки и омаловажавайки грешките си.

Тънки подсказки, като промени в изражението на лицето или в езика на тялото демонстрират на четеца дали дадена хипотеза е вярна или не. Комбинирайки студеното четене с получена, по други пътища (със записващи устройства в чакалните при някои ясновидци, съгледвачи по опашките), без знанието на събеседника, информация, четецът оставя усещането че знае за събеседника си повече от инцидентен чужд. Този резултат се укрепва от нормалната процедура през огромната част от времето четецът преувеличава „ сполучливите “ си догадки и увърта за грешките си.

Други механизми

Джеймс Ъндърдаун от Center for Inquiry отбелязва, че пред студийна аудитория резултатът от студеното четене не е доста впечатляващ. В типично телевизионно студио има към 200 души. Ако приемем, че всеки от тях познава към 150 души, то когато някой екстрасенс попита „ Някой от вас да познава Маргарита? “, то той търси жена, на име Маргарита, измежду социологическа извадка от 30 000 души.

Стреляне слепешката

Стрелянето слепешката е нормална техника за студено четене. Четецът постепенно изкарва голямо количество от извънредно общи изказвания, постоянно пред огромна аудитория (твърдения, които е доста евентуално да бъдат правилни, съвсем правилни, или най-малко да извикват някакви асоциации измежду присъстващите), следи техните изражения и реакции, стеснява обсега си измежду хората, които показват, че са наранени от тези изказвания, преформулира изказванието си, тъй че да заиграе с страстите на дребна група хора или даже на един човек.

Стрелянето слепешката може да се показва в серия от сходни изказвания:

- " Виждам проблем със сърцето при мъжки родител във вашето семейство…баща, дядо, чичо, братовчед…определено виждам болежка в гръдния панер при някой от родителите ви от мъжки пол "
- " Виждам жена, която не е обвързвана кръвно с вас…някой, край който сте израснал, вуйна, другарка на майка ви, мащеха, с нещо мрачно в гърдите си, рак на белия дроб, сърдечна болест, рак на гърдата… "
- " Усещам по какъв начин по-възрастна мъжка фигура, значима за живота ви, желае да знаете, че въпреки и да имате разлики, той още ви обича. "

Използване на резултата на Форер

Ефектът на Форер е склонността на някои хора да интерпретират разнообразни мъгляви изказвания по подобен метод, че те да се отнасят за техния живот.

Барнъмовите догадки (по името на Финиъс Барнъм) са изказвания, които наподобяват персонални, само че в действителност са правилни за доста хора. Привидно характерни, сходни догадки са постоянно незавършени, оставяйки на събеседника задоволително пространство за „ маневриране “ при нагаждането им към неговата персона. Този прийом постоянно се употребява в съставянето на хороскопи. Догадките са формирани по този начин, че да провокират реакция у събеседника. Те могат да бъдат развити в комплицирани параграфи и видимо да разкриват огромно количество информация за събеседника. Талантлив и харизматичен читател може даже да изтормози събеседника си, искайки още веднъж и още веднъж да намерения за такива връзки, обвинявайки го, че просто не мисли задълбочено, или крие информация.

Догадки от този жанр са:

" Усещам, че постоянно се чувствате нерешителен, изключително с хора, които не познавате добре. "
" Имате кутия неподредени фотоси в къщата си. "
" Виждам случай, обвързван с дете и вода. "
" Имате проблем с другар или родственик. "
" Баща ви е умрял от проблеми в гръдния панер или стомаха. "

По отношение на последното изказване, в случай че събеседникът е задоволително възрастен, е евентуално татко му да е умрял. А изказаното изказване се отнася до обилие от признаци, като признаците на другите сърдечно-съдови болести, пневмония, диабети, бронхити, цироза, бъбречна непълнота, множеството типове рак, които са и най-честите аргументи за гибел.

Широкоспектърна хипотеза

Широкоспектърните догадки са специфичен вид догадки, които приписват на събеседника дадена линия и по едно и също време с това противоположната ѝ. С сходна хипотеза, четецът покрива целия диапазон от благоприятни условия и видимо е направил вярна хипотеза за личността на събеседника си, без значение че тя в действителност е мъглива и спорна. Тази техника може да се ползва, както тъй като личностните черти не могат да бъдат околичествявани, по този начин и тъй като на процедура всеки е преживявал и дадена страст и противоположната ѝ.

Примери от този жанр са:

" През по-голямата част от времето сте положителен и сърдечен, само че в предишното е имало случаи, в които сте бил доста сърдит. "
" Вие сте доста благ и внимателен човек, само че някой желае да злоупотреби с доверието ви и надълбоко във вас се таи яд. "
" Бих споделил, че сте най-вече спокоен и непретенциозен, само че когато сте в въодушевление, бързо ставате център на внимание. "

Студено четене при скептици

Сред илюзионистите студеното четене се толерира, стига да е показано единствено и само като артистичен прийом, без илюзионистът да претендира, че е екстрасенс.

Някои артисти намерено признават, че употребяват студено четене в спектаклите си. Лин Кели, Кари Колман, Йън Роуланд и Дерън Браун употребяват сходни техники за приемане на информация за личността по време на спектакли, претендирайки, че са медиуми. След като биват приветствани от публиката, актьорите афишират, че нямат свръхестествени сили, а единствено знания за логиката на психиката на индивида и знания по студено четене.

В епизод от сериала си Trick of the Mind, излъчен през март 2006, Дерън Браун образно показва по какъв начин хората елементарно се въздействат от езика на студеното четене.

Източник: Wikipedia
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР