Знаете ли, че златната панамска жаба, която живее край големи

...
Знаете ли, че златната панамска жаба, която живее край големи
Коментари Харесай

Турско село общува 400 години със свирене с уста

Знаете ли, че златната панамска жаба, която живее край огромни и шумни водопади, комуникира посредством физически придвижвания, защото крякането не се чува задоволително добре? Хората в Кушкьой, малко турско селце, са също толкоз изобретателни, написа PopSci. Доста преди даже да имат електричество в домовете си, те са изобретили брилянтен и елементарен метод за връзка на огромни разстояние - със свирене с уста.

Те го назовават " езика на птиците " или " куш дили ", защото а зародил в село Кушкьай, което на собствен ред значи " село на птиците. Езикът се е зародил преди към 400 години като метод за другарство в скатовете на Понтийските планини. Теренът там е изключително неравномерен и даже на дребни дистанции напредването постоянно е проблем. Поради това жителите трябвало да открият опция на викането и я намерили в песните на птиците, кръжещи над планината.

Те почнал ида подсвиркват с уста срички от турски думи, което се оказало много по-лесен е сполучлив метод в сравнение с да се дерат с цялостно гърло или да вървят физически до своя събеседник.

С свиркане се разменят вести, предложения за посетители или значима информация, а също по този начин се водят даже дълги и сложни диалози. Оказва се, че по този метод звуците доближават до 1 километър разстояние. Ако събеседникът е още по-далече, хората които се намират в близост просто предават известието, до момента в който то доближи до своя адресат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР