Знаете ли, че събирайки 1 тон хартиени отпадъци, спасяваме живота

...
Знаете ли, че събирайки 1 тон хартиени отпадъци, спасяваме живота
Коментари Харесай

Стотици деца получиха екологичен наръчник и научиха чрез игри как да пазят чиста природата

Знаете ли, че събирайки 1 звук хартиени боклуци, спасяваме живота на 17 дървета? А че, изхвърлената в природата пластмаса се разгражда за повече от 400 години? Тези и други обстоятелства, само че най-много информация по какъв начин да се грижим за природата и да събираме разделно отпадъците, са включени в екологичния справочник за деца, който екипът на самодейността „ Чиста България “ раздаде на стотици малчугани по време на фестивала „ С деца на тепе ”. Събитието се организира през уикенда на хълма Бунарджика след 3-годишна пауза и за първи път е част от Културния календар на Община Пловдив.

На щанда на „ Чиста България “ малчуганите с изключение на, че получиха дребната просветителна брошура, се включиха и в занимателни игри, ориентирани към запазване на природата. „ Получихме доста позитивни мнения – както от родителите, по този начин и от политици и представители на локалната власт “, показа Евгени Петров от уредниците. За него най-интригуващото мнение е на учител-еколог от частно пловдивско главно учебно заведение. „ Тя съобщи, че не е виждала до в този момент толкоз добре готова къса информация за деца и би желала да създадат събитие в учебното заведение. А тъкмо това е една от главните хрумвания на екологичния справочник – да се популяризира в образователните заведения. Но най-големият триумф са не похвалите, а стотиците деца, които се забавляваха и научиха посредством игри по какъв начин се изхвърлят вярно отпадъците “, уточни още Евгени Петров.

„ Чиста България “ е нестопанска и неполитическа самодейност, основана от трима водещи мениджъри на южнокорейската компания „ Ханон Системс “ и подкрепена от промишлеността в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. „ Искаме хората освен да вършат спорадични акции за разчистване, а да спрат да изхвърлят отпадъци в природата – тя не е бунище! Идеята потегли от Дитер Емерт, шеф на „ Ханон Системс “, един немец мощно впечатлен от естествените ни хубости и мощно засегнат от метода, по който разрушавам това национално благосъстояние “, изяснява Катя Стайкова, шеф на „ Клъстер Тракия икономическа зона “. Клъстерът се пробва да притегли повече съидейници към „ Чиста България “, както измежду компаниите, по този начин и измежду българските институции и общество. Катя добавя, че на щанда на „ Чиста България “ през уикенда доброволците – главно от висшия мениджърски екип и администрацията на 5 компании от ТИЗ – Ханон Системс, Zobele by KDC/ONE, MaxEurope, Kemmler Electronic и Pentax Medical с възторг образоваха децата по какъв начин да бъдат еко герои.

Над 2 000 гости и изложители се включиха на 10.09.2022 година в просветителния фестивал, който се провежда от Фондация „ С деца на тепе “, с поддръжката на Община Пловдив, QADL Consulting, Хелен Дорон – Пловдив, организация Pro FrEnD, Филкаб и Дунапак Родина. Над 45 шатри, както и подиуми с музикално-артистична стратегия развличаха дребни и огромни. Народни, тик-ток и корейски танци, детското куклено зрелище на ДКТ-Пловдив „ Чук и Пук ”, импро спектакъл за деца, осъществявания на китара, флашмоб, зумба, настолни игри, образования по метода сугестопедия, крафт занимания и по какъв начин да учим британски посредством игра, открита подготовка Да Дао, извършения по математика, креативен работилнички за проучване на българския фолклор, оказване на първа помощ, запознаване с специалността и оборудването на пожарната и полицията и още куп креативен занимавки извършиха фестивалния ден на тепето.
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР