Знаете ли, че проблемите с паметта и съсредоточеността не се

...
Знаете ли, че проблемите с паметта и съсредоточеността не се
Коментари Харесай

Ключът към по-добра продуктивност се крие в… тишината?

Знаете ли, че проблемите с паметта и съсредоточеността не се отнасят единствено за възрастните хора, а могат да стартират още от 30-тата ви година?

Напоследък те са обект на редица проучвания, посредством които учените се пробват да открият метод да запазим бързия си и избистрен разум за по-дълго време. От тях пък произлизат редица извършения, игри и даже приложения за мобилни телефони, които “тренират ” мозъка и дават обещание да подобрят концентрацията и продуктивността на работещите хора. Оказва се обаче, че вместо да губим време с тези съвременни решения, можем да създадем нещо доста по-просто и в пъти по-ефикасно.

Според ново изследване на учените от университета Duke в Съединени американски щати, тишината може да усъвършенства паметта ни и да ни направи доста по-съсредоточени.

Изследователят и биолог Имке Кристе, дружно с останалите учени в проучването, наблюдвали държанието на лабораторни мишки, с цел да могат да схванат какво е точното въздействие на звука върху мозъка ни. След като подложили четири разнообразни групи мишки на разнообразни аудио симулации, те проучили техните физически положения. Групите, които били изложени на музика, звуци, издавани от дребните им и бял звук, имали непосредствена реакция. Групата, оставена на тишина, която първоначално била контролна група, посочила най-важен резултат.

 ecfaaaca80695329c1fc5078c911acc5

Изследването демонстрира, че два часа тишина дневно спомагат за произвеждането на кафези в зона от мозъка, наречена хипокампус или районът, виновен за спомените или сетивата. Кристе очаквала този резултат да се появи в групата, изложена на звуци и по-специално музика, а не в тази на тишина. Именно безспорното неявяване на звуци, което се възприело от организма като неестествено, предизвикало високите равнища на сензитивност на тази зона в мозъка.

Изводът е доста елементарен – когато се окаже, че дотам сме привикнали с външни тласъци от самото начало на денонощието, малко тишина и успокоение могат да създадат чудеса за мозъка ни. Представете си го като разходка в средата на деня или просто чаша чай или кафе, изпити в безусловно успокоение, които могат да се трансфорат в скритото ви оръжие за повече работливост.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР