Знаете ли, че при много жени, както и при мъжете

...
Знаете ли, че при много жени, както и при мъжете
Коментари Харесай

„Златни часове” за здраве

Знаете ли, че при доста дами, както и при мъжете над четиридесет години, последователно поражда чувството за възходящ спад в духовните и физическите сили? За тези, които изпитват този проблем, китайската медицина има основан комплекс от доста потребни препоръки за поддържане на здравето в два по-специални “златни изрезки ” от време, а точно - един час преди лягане и половин час след хранене. Разумната помощ за тялото в точните интервали от деня ще помогне за подсилване на здравето и удължение на живота през идващите 10 години. Сега дано преминем към съответните способи в избрани моменти, които ще ни оказват помощ да съхраним и поддържаме здравето си.

Половин час след закуска
Половин час след закуска предлагаме да масажирате коленете си. В теорията на обичайна китайска медицина заран от 7 до 9 часа работи интензивно стомашният канал, който има и още едно наименование - “меридиан в интерес на дълголетието ”. Този меридиан минава през колянната става. Многократното ръчно масажиране на коленните стави в продължение на 20 минути въздейства позитивно върху функционалността на меридиана, а оттова и на самия корем.

Моля, обърнете внимание: половин час след закуска не би трябвало да спортувате - това ще докара до нарушавания в храносмилането, в краен случай - до болки в корема и даже заболяване на стомашно-чревния тракт.

Половин час след обяда
След обяда предлагаме да поседите умерено 10-30 минути: това ще подтиква притока на кръв към черния дроб, което ще спомогне попълването на “ин ” силата в тялото, ще отбрани този значим орган и ще подтиква храносмилането.

Конкретен способ: седете с изправен тил, само че отпуснати, с притворени очи, пробвайки се да изхвърлите всички мисли от съзнанието си. След това продължете с контролиране на дишането - дълбоки и мудни дихателни извършения. В същото време може да натиснете леко върху клепачите с показалците на двете ръце, деликатно и постепенно да ги масажирате, с цел да се затопли очната ябълка.

Трябва да се означи, че на хората на междинна възраст и по-възрастните не се предлага да си лягат незабавно след хранене - това ще задълбочи казуса с незадоволителното кръвообращение в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, а също по този начин ще докара до дискомфорт: стягане в гърдите, виене на свят, импотентност и други

Половин час след вечеря
Около 30 минути след вечеря тънкото черво стартира да всмуква храна от стомаха - през този интервал предлагаме да изпиете малко количество вода, което ще помогне на храносмилането. Можете също по този начин леко да почукате с пръсти по предно-средния меридиан жен-май, който се намира в центъра, на върха на долната част на корема. На същата отвесна ос се намират и доста значими точки, почукването върху които би било потребно за подобряването на храносмилането и на здравето като цяло. Затова ви предлагаме да преминете през целия канал с почукване, от горе на долу в продължение на 20 минути.

Половин час след вечеря не предлагаме да пиете чай, да вършиме горещи вани на краката си и да се къпете. Чаят съдържа огромно количество кисело-подобни субстанции, които, когато се комбинират с стоманени съединения, цинк и други, които се съдържат в продуктите, могат да доведат до отмиване на желязото от организма. А водните процедури ще отслабят храносмилателните функционалности в стомашно-чревния тракт, което още веднъж ще окаже негативно влияние върху здравето.

Един час преди сън
Запарвайте си краката
Краката са най-далеч от сърцето, тъй че могат да изпитат дефицит на приток на кръв и затова да получават по-малко хранителни субстанции. Преди да си легнете, предлагаме ви да запарите краката си в гореща вода, което интензивно ще подтиква кръвообращението в тялото и ще форсира метаболизма. “Златното време ” за запарване на краката се смята към 21:00 часа - тъкмо тогава съгласно теорията на обичайна китайска медицина може най-продуктивно да помогнете на бъбреците си оптимално да се провиснал.

Почистване на зъбите
Измиването на зъбите преди лягане е доста по-важно от утринното им разчистване, след събуждането. Вечер ние освен се отърваваме от всичко излишно в устата си, само че също по този начин усилваме възможностите си за спокоен сън. И нещо доста по-важно, измивайки си зъбите преди лягане, работим за попречване на сърдечносъдовите болести.

Масажирайте корема
Преди да си легнете, предлагаме постоянно да практикувате самомасаж в коремната област. Конкретен метод: легнете хоризонтално, изцяло се отпуснете, а по-късно леко натиснете стомаха с дланта на лявата ръка, като положите дясната върху нея. Гладете стомаха си 64 пъти по посока, противоположна на часовниковата стрелка, а по-късно - по посока на часовниковата стрелка. И най-после - погладете още 64 пъти стомаха в посока - от горе на долу.

Разчесвайте си косата
Преди да си легнете, разчесвайте косата си с дървен гребен от челото към задната част на главата. Отделяйте за това всяка вечер по към 5 минути - това ще помогне за вярното свободно придвижване на “ян ” силата, контролиране на силата “ци ” и кръвта, както и за попречване на загуба на коса и битка с побеляването й.

Масажиране на точките по краката
Преди да си легнете, в продължение на няколко минути масажирайте точката “юн-куан ”, която се намира на централната линия на предната част на стъпалата. Това е точка-кладенец - отсам стартира и придвижването на “ци ” по канала. Както споделят китайските лекари, масажът на “юн-куан ” връща кръвта и “ци ” силата назад към източника, което оказва помощ при отстраняването на нездравословни субстанции от тялото и оказва удобно въздействие на бъбреците.

►Часовете “су-ши ” (9:00-11:00) се смятат за “златен интервал ” за работа и обучение. В часовете “су-ши ” меридианът на далака е деен и мозъкът работи на цялостни обороти.

►Часът “у-ши ” (11:00-13:00) - “почивка за сърцето ” - меридианът на сърцето е деен. Отдайте се на дребна обедна отмора. Така ще предотвратите развиването на сърдечносъдови болести.

►В часа “шън-ши ” (15.00-17.00) работи интензивно меридианът на пикочния мехур. Това е пикът за изхвърляне на токсините от организма. И съветът е: увеличете пиенето на вода.

►Часът “ю-ши ” (17.00-19.00) - за здравето на бъбреците. Напоете бъбреците с вода в часа “ю-ши ”. В този интервал от време е деен меридианът на бъбреците. Увеличете приема на вода, с цел да ускорите изхвърлянето на нездравословните субстанции от организма. Водата ще ви помогне да изчистите бъбреците си и да предотвратите развиването на разнообразни заболявания, свързани с тях.

►Часът “су-ши ” (19.00-21.00) - за здравето на перикарда. В този интервал се усилва “ин ” силата, която убива “ян ” силата. Това е извънредно скъпо време от денонощието. В този интервал би трябвало да масажирате меридиана на перикарда - един от 12-те съществени дейни канала, който минава по вътрешната страна на ръцете.

►Часът на “цзи-ши ” (23.00-1.00) - пазете си жлъчката. Качественият сън тъкмо в този откъслек от време е доста значим за здравето. Ако сте привикнали да си лягате късно и да работите до измежду нощ, се утежнява отделянето на жлъчка, тя става по-гъста.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР