Знаете ли, че под Потсдамер плац в Берлин има таен

...
Знаете ли, че под Потсдамер плац в Берлин има таен
Коментари Харесай

Как Германия печели милиарди от боклук?

Знаете ли, че под " Потсдамер плац " в Берлин има скришен тунел? В него се разделят тоновете боклуци, които се изхвърлят всекидневно на площада . Тунелът е част от един бизнес, от който Германия печели годишно милиарди. Някога " Потсдамер плац " е бил разграничен от Берлинската стена, а през днешния ден е огромен транспортен възел и е цялостен с магазини и заведения. Всеки ден там минават 100 000 души и оставят след себе си 8 тона отпадък.

Точно под площада е построена огромна тунелна система . Там попада целият отпадък от кафенетата, заведенията за хранене и магазинит е. Отпадъците се разпределят съгласно типа им за да се отделят колкото се може повече скъпи материали от боклука. Всичко се дели на порции по 100 грама : хартия, пластмаса, отпадъчни материали. Системата се назовава " Urban Mining ". " Търсачите на скъпоценности " изследват и битовите боклуци на 3.5-те милиона поданици на Берлин. Системата е от стратегическо значение за немската индустрия.

Високите технологии улесняват разделянето на отпадъците, да вземем за пример благодарение на магнити се отделя металът . Половината от употребяваното желязо в Германия се добива от боклуци. Опаковките и алуминиевото фолио също се отделят посредством особено устройство. А скенери с инфрачервени лъчи разпознават другите типове пластмаса , като анализите са с акуратност до 96 на 100. Сортираните материали излизат пресовани под формата на кубов е, а тяхното търсене на интернационалните пазари е огромно.

Автоматизираното подбиране на боклуци от дълго време е рентабилен бизнес. Така г ерманската индустрия печели до 12 милиарда евро годишно.

Още детайлности вижте във видеото
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР