Знаете ли, че над 20 млн. души в света живеят

...
Знаете ли, че над 20 млн. души в света живеят
Коментари Харесай

Проф. Лъчезар Аврамов пред „Труд“: Ракът не се бори със змийски билки и сини скорпиони

Знаете ли, че над 20 млн. души в света живеят в кошмара на диагнозата „ рак “? Наясно ли сте, че броят на злополучните онкоболни пораства годишно и през 2020 година те ще бъдат към този момент над 30 милиона? Според международната статистика има възможност всяка 5-а жена и всеки 4-ти мъж в България, още преди да навърши 75-годишна възраст, да попадне в плен на това заболяване. А то води към гибелта, като предизвиква на болния човек премеждия, сравними с тези в деветте кръга на пъкъла. От проф. Лъчезар Аврамов научаваме обаче нещо, което ни обнадеждава. Група наши лекари – доктор Христо Дамянов, д.м., доктор Владимир Павлов, доктор Иван Маслев, доктор Стоян Алексов и самият проф. Аврамов – са постигнали международен триумф в битката с подлата болест.

– Проф. Аврамов, можете ли да ни обещаете в обозримо време победа над рака?
– Мога единствено да оповестя, че нашият Медицински център за интегративна медицина сътвори един иновационен способ за лекуване на онкологични болести. На обичайния Конкурс за новаторско дружество (организиран от фондация „ Приложни проучвания и връзки “, Enterprise Europe Network – България и Генералната дирекция по индустрията и предпримачеството към Еврокомисиата) този способ получи правото да носи марката „ Високи достижения в нововъведенията “. За първи път в международната медицина ние демонстрираме една значима и на практика използвана опция: заболели от рак с метастази, без никакъв късмет за общоприетоо лекуване и с вероятност за живот до 2-3 месеца единствено, да бъдат доведени до положение на цялостно клинично здраве.

– Браво! Но вие знаете, професоре, какъв брой постоянно по медиите се появяват сензационни известия за нововъведения, чудни билки и медикаменти, които побеждават стремително рака. Водородни йони го убивали за 20 дни! “ Апаратът на един кюстендилец за 3 дни го ликвидирал! От змийска билка раковите кафези се изпарявали крепко пушек! А отрова от наследник скорпион вдигала заболели от смъртно легло!
– Дааа…Уви. Всеки човек с диагностиран рак попада сред две огромни беди. Или да тръгне по пътеките на стандартната онкология, т.е. да го режат, облъчват и тровят – в България жестоко и необмислено, а в чужбина по-внимателно и луксозно…Или да потърси различно лекуване, което в нашите условия значи безпросветно блуждаене в препоръките на доброжелателни профани или откровени измамници. Понякога проверявам пациентски конгреси. И ме побиват тръпки от тъгата, която се излива там. И от безумието, с което малограмотни събеседници в обществените мрежи си обменят малоумни препоръки за лекуване – с урина, сода, газ, с всевъзможни отвари и с визити при самозвани знахари. На върха на шарлатанската пирамида се е издигнал, сякаш, препаратът с отрова от наследник скорпион. Агресивни реклами за сякаш потвърден антитуморен резултат показват един хомеопатичен артикул „ Видатокс “ за пробния препарат „ Ескозул “, който не се продава. Спекуланти натрупат пари върху излъганите очаквания на тежко заболели хора – това е.

– Надеждата умира последна, нали знаете. Всеки, който се е грижил за безнадеждно болен непосредствен човек, е подготвен да даде благо и драго за лек… Пък и различното лекуване е съвременно.
– В цивилизованите страни различно лекуване на рака не значи дилетантски опити върху пациентите. А значи приложение на научно или клинично потвърдени способи под прецизен лекарски надзор. Такива способи са инсулин-потенцираната терапия и биомагнитната терапия с магнитни двойки. Те още не са възприети за всеобща приложимост от консервативната здравна система. Но аз съм надълбоко уверен, че те съставляват бъдещето на онколечението. Според мен, лекуването на тежкото, сложно заболяване рак не е допустимо отвън триединния метод в грижите към пациента, който е комплицирана цялост от тяло, душeвност и дух. Такива грижи липсват у нас. И това е повода интелигентни, културни пациенти да търсят помощ при малограмотни врачки и магьосници. Аз персонално съм уверен, че интегративната онкология – тази, в която се съчетават и координират разнообразни лечения, е безалтернативно, а не различно лекуване на рака. За огромно страдание, към този момент е публично прието, че актуалните способи за лекуване на рака, най-общо казано, претърпяха цялостен неуспех. В България този неуспех има мащабите на национална онкологична злополука.

– Онкологична злополука?!
– Да, тъй като в България освен лекуването е нискокачествено, а е и разрушена цялата система на регистрация, статистически разбор, предварителна защита, диагностика и терапия на онкологичните болести. Известно е единствено, че болните се усилват стремглаво, възрастта им се намалява, смъртността пораства, а броят на записаните в Националния раков указател или по-точно в остатъците от него понижава. Всеки българин, който може да си го разреши, търси лекуване в Турция, Германия или при всевъзможни врачки и знахари, у нас и по света. Здравната статистика в Съединени американски щати, която е на най-високо равнище, демонстрира, че първите две аргументи за смъртността са сърдечносъдовите и онкологичните болести, а третата е в общоприетите медицински грижи. За лекарски неточности не става дума. Предвид ниските резултати на онколечението, излиза, че съществена причина за гибелта на хората по целия свят е ракът и неговото безрезултатно лечение. Ето за какво в последните десетилетия се влагат големи интелектуални и финансови запаси за основаване на нови подходи и нови технологии за лекуване на рака. Безспорен факт е, че той съставлява хронично отклоняване от естествената човешка физиология и в множеството случаи не може да бъде преодолян с локалистични ограничения – изрязване на туморите, облъчване, отравяне. Единственият перспективен метод за лекуване е персонализираното възобновяване на химическата, биофизичната и микробиологичната среда на човешкото тяло, които в комплицирана взаимосвързаност поддържат организма здрав.

– По-конкретно? Какво значи това?
– През юни 2018 г всички международни медии отразиха случая с Джуди Перкинс, жена с терминален (напреднал, напредващ, неизцерим – б.а.) рак на гърдата, която откакто е била подложена на пробно ново лекуване, станала „ клинично здрава “. Президентът на Института за ракови проучвания в Онтарио, Канада декларира, че това е „ невиждан резултат при сходен рак на гърдата “. Медиите – The Guardians, „ Еxpress “, BBC News и други са единомислещи в оценката си, че това здравно достижение е „ първото в света “ – само че! – без да упоменат, че Джуди Пъркинс е била включена в клинично изпитване, което е с многомилионно финансиране от Националния раков институт на Съединени американски щати, почнало е през 2010 година, обхванало е 332 пациента и тя е единственият от тях, който е получил този резултат. Само в една медия се загатва, че самата тя се е дала прошка с две приятелки, заболели от рак на гърдата. И двете са умряли, макар лекуването в същата лаборатория – едната от тях с тежки странични резултати от самата терапия.

– Е, и? Защо припомняте случая с Джуди?
– Ние демонстрирахме два аналогични случая, при които за първи път в международната процедура е осъществено сполучливо комбинирано лекуване на дами с рак на гърдата по методите „ Инсулин потенцирана терапия “ и „ Биомагнитна терапия с магнитни двойки “. След лекуването контролните проучвания демонстрират цялостно неявяване на израстък, лимфни, белодробни и костни метастази. Още десетина сходни резултати чакат окончателното си удостоверение, след което ще ги оповестим освен пред профилираната, само че пред необятната аудитория.

– Широката аудитория е нетърпелива. Тя желае бърза победа над рака! И това е обяснимо, поради нечовешките болки и страдания, които той провокира.
– От 1971 година, когато Ричард Никсън аплайваше за президент на Съединени американски щати и загатваше във всяка своя тирада „ войната с рака “, тя стана водещ политически и медицински приоритет. Трилиони долари бяха вложени в тази война от този момент до момента, само че резултатът е, че смяната на раковата смъртност в Съединени американски щати е съвсем нулева, а смъртността у нас се е повишила с 12 % за дамите и с 30 % за мъжете.

– А химеотерапията? Не е ли в нея е спасението?
– Всички изследвания, осъществени в Австралия и Съединени американски щати върху използването на химиотерапията в битката с рака демонстрират, че нейният принос към 5-годишната преживяемост на болните е едвам 2,1 – 2,3%. При най-често срещаните тумори – на бял дроб, на ректум, гърда, простатна жлеза и меланом 5-годишната преживяемост на лекуваните е 1,6%. Систематизирани изследвания потвърждават, че смъртността по причина на самата терапия доближава 7,5%. Въпреки въведените нови лекарства и комбинации от лекарства, през последните години резултатността от лекуването се е подобрила напълно нищожно. И няма усъвършенстване във връзка с страничните резултати. Изводът от тези изследвания е, че химиотерапията има доста ниско лечебно значение и е нужна преоценка на съотношението сред цената и успеваемостта на лекуването с нея, както и на въздействието на химеотерапията върху качеството на живот на болните. Двукратният лауреат на Нобелова премия доктор Линус Полинг, споделя: „ Всеки би трябвало да знае, че войната с рака е една огромна неистина “.

– Но за какво?! Защо доктор Полинг споделя това?
– Защото главната цел на така наречен „ война с рака “ е изземане на милиарди долари от данъкоплатците и наливането им в една идея, която може би авансово е обречена на неуспех. Свръх комерсиализацията на онкологията засегна и самите Нобелови награди. Аз се притеснявам, че след премиите „ За мир “ и „ За литература “, които към този момент са компрометирани поради политическата обстановка, ще се компрометира и премията „ За физиология или медицина “. По финансови аргументи. Вземете да вземем за пример първата Нобелова премия за терапия против рак, присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо. От Нобеловия комитет афишират, че тя е за „ откриването на ракова терапия посредством инхибиране на негативното имунно контролиране “.

– Каквото и да значи това, ракът отново тържествува.
– По-внимателният разбор демонстрира, че премията на Алисън и Хонжо е дадена за резултати от проучвания на опциите за стимулиране на имунната система за битка против раковите кафези. И двамата са изследвали протеини, които пречат на тялото и на главните му имунни кафези да нападат дейно туморните кафези. Ключовите открития на двамата лауреати съставляват ориентир в битката с онкологичните болести, споделят от Комитета. Самият Тасуку Хонджо декларира, че опитите с животни дават обещаващи резултати в битката против рака, а последвалите клинични разработки водят до дълготрайна ремисия ( освобождение от болките и другите признаци на заболяването – б.а.) и допустимо изцеление на няколко пациенти с метастазирал рак. Става дума за случаи, считани до тогава за нелечими. Има обаче и странични резултати от свръхактивирането на имунната система, които могат да бъдат животозастрашаващи. Тук ще отбележа, че тази заслужена Нобелова премия е за физиология, а се показва като премия за медицина по чисто комерсиални съображения – поради потребността от нови милиарди вложения в основаването на „ нови молекули “. Фармаиндустрията запълва нова ниша – така наречен генна терапия.

– Генна терапия ли? Тя се счита за новата панацея в битката с рака, в случай че не бъркам?
– Не грешите. Голямата машинация набира нови сили. През април 2017 година доктор Стоян Алексов, който е член на Управителния съвет на Европейската асоциация по патология ни писа от Световния конгрес по малигнен меланом в Париж: „ Тук стана напълно ясно, че таргетни лечения няма, не е имало и няма да има. В момента разполагаме само и единствено със скъпо струващи онкофармакологични фантазии “.

– Милиарди за медикаменти срещу рака! Нека е по този начин. Но за какво е толкоз разочароващ резултатът?
– Причините са три и те са доста елементарни. Първо, всеки израстък е тъкан, доста друга от естествената тъкан, от която произлиза. Той е извънредно разнороден (нееднороден – б.а.) в доста връзки, в това число генетично. Доказано е, че във всеки израстък има от 50 до над 500 разновидности! Не е допустимо да се нападат всички. При Джуди Перкинс са атакувани 4 от 62 разновидности и резултатът е положителен, само че той е като в лотария – Джуди е извадила късмет… Това едно. Второ, туморните кафези са близки с естествените, дотолкоз че всяко химично, генетично или имунологично влияние върху тях има и върху целия организъм на индивида големи странични резултати. И трето, туморните кафези са извънредно адаптивни ( присобими към околната среда–б.а.), имат независимо хранене и си построяват в дългогодишна еволюция механизми за битка с клетъчните токсини, наречени медикаменти. Лекарствената устойчивост ( когато туморите не реагират на медикаментите – б.а) при всеки химически или биохимичен метод е неизпълним проблем.

– Ами тогава? Какво да се прави?
– Ще се борим, път за оттегляне нямаме.

Нашият посетител
Проф. Лъчезар Аврамов е роден през 1952 година в София. Завършил е Физическия факултет на СУ “Кл. Охридски ”. Първото му работно място е в Института по електроника на Българска академия на науките. Защитил е дисертация в Биологическия факултет на московския университет “Ломоносов ”. Хабилитиран е по инженерни науки в софийския Технически университет. Доктор е на физическите науки в Българска академия на науките. Има над 40-годишен опит в научните проучвания за взаимоотношенията на светлинното и лазерното излъчване с живата материя и човешкия организъм. Ръководител е на десетки взаимни планове с европейски, съветски и индийски научни колективи. Основател е на високотехнологичния Медицински център “Интегративна медицина ”, който реализира доста положителни резултати и при лекуването на рака.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР