Знаете ли, че може да готвите и консумирате някои храни

...
Знаете ли, че може да готвите и консумирате някои храни
Коментари Харесай

12 храни, които може би ядете неправилно

Знаете ли, че може да готвите и консумирате някои храни погрешно и даже да не подозирате, те губят усета и питателните си свойства?
Проверете и се уверете сами, какъв брой постоянно допускате следните неточности:
● Пържени броколи
Оказва се, че при пържене, броколите губят витамин С, което е с 24% от естественото. Така количеството хлорофил, разтворими протеини и захар също понижава. Пърженето на съцветията от това зеле, също води до загуба на 67% от каротеноиди, които „ работят “ като антиоксиданти в организма. При задушаване на броколи, това разрешава питателните субстанции да останат съвсем непроменени, съвсем като в естествено, сурово положение.
● Сушени и пресни подправки – едно и също ли са
Мислите си, че сушени и пресни подправки са едно и също?
Сушените подправки постоянно са по-добри, в сравнение с прясно набраните. Разбира се, пресните подправки са много по-ароматни и по тази причина се комбинират съвършено с доста ястия, с цел да придадат на храната лют усет. Сушените са най-подходящи за сосове и супи. Те могат да се съчетаят и с месо, като се прибавят сол и зехтин.
● Не накисвате фасул?
Ако не накиснете фасул за цялата нощ, освен ще увеличите времето за готвене, само че и няма да получите никаква изгода от този артикул. Колкото по-дълго готвите, толкоз повече витамини и хранителни субстанции се губят. Не забравяйте да накиснете фасул (същото важи и за грах, нахут) в подсолена вода, с цел да го омекотите. Така ще намалите времето за подготвяне на половина. Наред с това ще изкарате от всяко бобено зрънце непотребния въздух, който е и основен провинен за метаболитните процеси в организма, след потреблението му.
● Хапвате единствено сурови домати!
Сандвичи и салати, не са единственият вид за потреблението на домати. Топлинната обработка, също няма да навреди. Дори противоположното, ще ги направи по-полезни. Така, тялото ще всмуква 4 пъти по-голямо количество ликопен (антиоксидант), в сравнение с в случай че ядете недопечен домат. Ефектът от температурата отделя ликопен от неговите свързващи протеини. Това значи, че тялото ще има доставка от него в по-големи количества.
● Изхвърляте семената от лютия пипер!
Не изпращайте семена в кошчето. Те са доста по-остри и пикантни от самата плътна обвивка на пипера. Може да овкусите с пикантност ястията, единствено благодарение на семена от пипер.
● Не оставяте лук и чесън да престоят
След като нарежете лука и чесъна, не ги пращайте от дъската за рязане, незабавно в тенджерата. Всички потребни субстанции и флавоноиди се задействат, когато клетъчните им стени се разрушат, посредством рязане или мелене. Веднага щом попаднат във врящата вода, тези мощни реакции прекъсват. Оставете нарязания лук и чесън да престоят малко, преди да ги обработите термично.
● Как усвоявате макароните?
Варената паста е занемаряване разпоредбите на италианското готвене. Макароните приготвяни дълго време имат унищожени огромни количества витамини. Следователно, при готвене на пастата al dente,трябва да прибавете капка оцет към водата. Така, те ще останат леко твърди, само че не напълно.
● Ядете единствено съцветията на броколи?
Когато изхвърлите стеблата на броколи или карфиол, умишлено отказвате масата от хранителни субстанции. Стъблата им са богати на фибри, калций и витамин С, повече от нормалните съцветия.
● Смятате, че варените зеленчуци са питателни?
Ако сварите зеленчуци, незабавно унищожавате питателните субстанции. Те са елементарно смилаеми и се трансформират в каша. По-добре е да запарите зеленчуци или да печете във фурната. Едно изключение от правилото са морковите. Варенето на този зарзават усилва количеството на лутеин. То няма унищожителен резултат, над бета-каротина, който е потребен за очите и кожата.
● Изхвърляте твърдата вътрешност от ананас?
Ядрото може да е жестоко и влакнесто, само че може да го употребявате, за бромелайн, който понижава възпаленията. Нарежете сърцевината и я прибавете към питейната вода, с цел да стане по-вкусна. Може, също да нарежете сърцевината на дребни кубчета и ги дъвчете.
● Ядете единствено кашата от цитрусови плодове?
Не хвърляйте кори от лимони, мандарини и портокали. В тях има повече фибри и флавоноиди, в сравнение с в сочната пулпа. Опитайте, да накълцате кората доста на ситно и да я добавите в разнообразни ястия за спомагателен усет и мирис. Отлично се получава този номер в сладкиши.
● Мислите, че цели скилидки чесън имат повече усет?
Всъщност ще е по-добре, в случай че намачкате или натрошите чесъна. Той изгаря доста бързо при пържене. Не го слагайте в тиган настрана, а единствено с други съставки. Ако предпочитате да добавяте цели филийки към храната си, тогава получавате по-малко антиоксиданти. Когато кълцате чесъна, тези потребни субстанции се задействат.
Яжте тези потребни храни и няма да напълнеете
10-те най-полезни храни за сърцето

3 потребни храни за по-бодър ум
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР