Знаете ли, че медът е единствената храна, създавана от насекоми,

...
Знаете ли, че медът е единствената храна, създавана от насекоми,
Коментари Харесай

Медът никога не се разваля

Знаете ли, че медът е единствената храна, създавана от инсекти, която хората употребяват. А в Испания има пещерна рисунка на 15 000 години, изобразяваща човек, обиращ мед от кошер. В гробницата на Тутанкамон пък са открити затворени съдове с мед на 2000 години, който към момента е ставал за ядене…

Неслучайно започваме с тези любопитни обстоятелства – те илюстрират отлично в исторически проект картината за този необикновен артикул! И няма да преувеличим, в случай че определим пчелите като вълшебен създания, тъй като те би трябвало да са такива, и да имат някаква специфична алхимия, която да отива в меда, щом той устоя на практика постоянно по-късно.

Когато медът в пчелната пита доближи нужната мокрота, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, с цел да се предотврати поемането на непотребна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на доста, доста години и да им бъде източник на храна.

Кое го прави безконечен?

Медът е единствената храна, която се основава с единствената цел да бъде съхранявана. Той е с доста ниско pH, доста захари и съвсем не съдържа вода, което предотвратява появяването на бактерии и опцията за развиването им. Единственият метод да се влошат качествата му и медът да се скапе е в случай че се позволен неточности при преработката му.

Ако захарта в меда ферментира, стартира образуването на дребни количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развиването на бактерии – те не са рискови за хората със здрава имунна система, само че пък могат да провокират инфекции при хора с по-слаба такава.

Медът би трябвало да бъде изваден от пчелната пита едвам когато тя е най-малко на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави единствено рапицовият мед.

Добре съхраняваният мед не трансформира качествата си

Обикновено се предлага температура на предпазване до 25°С на мрачно, само че освен. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен, а когато се купува, е най-добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с положително уплътнение, тъй като това може да се окаже и че е и крайният фактор, който е от основно значение за по-дългия период на валидност на меда.

С времето медът трансформира цвета, текстурата, даже аромата, само че това не го прави рисков или по-малко първокласен. Цветът на меда, според от произхода му, варира от съвсем прозрачен до мрачно и доста тъмнокафяв. Той става по-светъл при кристализация, само че потъмнява при дълготрайно предпазване. Цветът на пчелния мед е обвързван и със наличието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи субстанции – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. В меда

се съдържат над 50 съединения, които дефинират аромата му

само че огромна част от тях са непознати.

Всеизвестно на всички е, че медът е същинско естествено благосъстояние. И все пак при него също има целесъобразно количество за консумация. Дневната доза се дефинира според от възрастта на хората и от тежестта им – и се движи от 1 до 2 г на кг тегло, разграничена на три или повече приема. Или в случай че човек тежи 80 кг и е на междинна възраст, то дневната доза мед за него е 80 година

Винаги би трябвало да преценявате положението на човешкия организъм. При нараснала или намалена киселинност на стомашния сок медът би трябвало да се разтвори в първия случай в топла вода с температура, не по-висока от 40-42 градуса, а във втория водата да е със стайна температура, с цел да не се разрушат скъпите органични субстанции.

И макар че е открито, че медът играе значима роля за естественото развиване на организма, в това число и за децата, за които съставлява подготвена храна, той не е целесъобразен за деца под 3-годишна възраст, изключително за кърмачетата.

Мед не се предлага и на диабетици, само че това напълно не значи, че те не могат да го използват – дори в противен случай. Необходимо е да знаят кой тип мед и по-колко е подобаващ за тях.

Нещо повече - фруктозата от мед може да лекува диабет, заболявания на кръвта и хипертония. Заключението на немски учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, защото откритото равнище на инсулина при използването му е доста по-малко. Диабетиците могат да употребяват акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!

Кои артикули още не се скапват с години?
undefined

• Сушени бобови растения – ключът към дългия им период на валидност е преработката и съхранението. Сушенето на фасул, леща и други бобови растения усилва концентрацията на захар и понижава наличието на вода, което затруднява растежа на бактериите и плесените.

undefined

• Соев сос – той има капацитет да бъде кадърен за консумация 3 години, а ако шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от типа соев сос и температурата, при която се съхранява, откакто бъде отворен.

• Бял оцет – до момента в който други типове оцет с времето могат да трансформират цвета си и вкусовите си качества, белият оцет се резервира в първичното си положение за дълго време. Важно е да го съхранявате на мрачно и ветровито място.

• Бял ориз – бял ориз е бил изяден след 30-годишен престой в кутии. Онова, което наподобява е ключът за дълголетието му, е атмосферата и температурата. Според изследвания ниска температура (около 3°C) и неналичието на О2 са значими за годността. Кафявият ориз, макар че постоянно се смята за по-здравословен, има по-кратък живот.

• Черен шоколад – млякото в шоколада понижава периода му на валидност. Това не се отнася за черния, макар че той не всеки път наподобява добре на външен тип, откакто мине повече време. Това става, в случай че не се съхранява при непрекъсната температура, мазнината може да се издигне до повърхността, оставяйки цвят, който наподобява като мухъл. Ако се съхранява при непрекъсната температура, шоколадът може да стои две или повече години. Повечето хора обаче избират да не чакат толкоз и да го хапнат незабавно.

• Захар и сол – доста от храните с дълъг период на валидност са с високо наличие на захар и сол. С елементарни думи, те извличат водата и попречват живота на бактериите. Като храни сами по себе си, в случай че солта и захарта се съхраняват надалеч от влагата, в херметически затворени контейнери, техният живот ще е безконечен. Но добавките като йод в солта могат да понижат периода на валидност до към пет години.

• Екстракт от ванилия – чистият ванилов дестилат е по-скъп от имитациите. Чистата ванилия ще издържи години наред и няма да се наложи да похабите нито капка.

• Царевично нишесте – нишестето е наложителна добавка за втвърдяване на сосове и кремове. Царевичното нишесте няма период на валидност, в случай че се съхранява на изсъхнало и хладно място, в компактно затворен съд и без вредители.

Анелия ПОПОВА /zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР