Знаете ли, че има класация и на най-вкусните фестивали в

...
Знаете ли, че има класация и на най-вкусните фестивали в
Коментари Харесай

Стягат тридневно веселие на Празника на еленския бут

Знаете ли, че има ранглиста и на най-вкусните фестивали в България. Празникът на еленския бут попада на предна позиция измежду 13-те определени по разноцветност, усет и изкусителни прекарвания. И в случай че се има вяра на българската сентенция „ Апетитът идва с яденето “, с всяка година фестивалът в балканското градче притегля от ден на ден посетители от близко и надалеч, които идват да се насладят на една традиция с усет и въодушевление.

От предходната година веселието е тридневно. За шестото следващо издание на празника уредниците – община Елена и Местен съвет по туризъм прибавиха по щипка нови подправки, та да е богатство, радостно и прелестно, бодро и игриво на мало и огромно от петък чак до неделя. Програмата ще бъде на две подиуми – на централния площад и на градския пазар. Над 50 търговци и занаятчии към този момент са дали поръчка за присъединяване, чака се и цялата централна улица да се натовари с разноцветност и обилие. Така е било и в далечните времена, когато по Димитровден ставал най-големият общ брой в града и от цялата околия се стичали хора.

Направете си уикенда тридневен – от 27 до 29 октомври. В петъчната вечер от 18.30 часа на централния площад е концертът под надпис: „ Добре сте ни пристигнали “. Професионалните танцьори от групировка „ Балканика “ В.Търново, чиито нозе не опират на сцената, ще ви оставят без мирис.

На другия ден от 10.30 часа е формалното разкриване на празника с поздравления и водосвет. След това стартират забавни надпревари – по традиция с кметове, министри и депутати. Този път те ще се надпреварват под зоркото око на страховития готвач от „ Мастер началник “ Андре Токев. В ранния следобяд този човек, творил кулинарни вълшебства за Ангела Меркел, Бил Клинтън, Шарън Стоун и още звезди ще стори кулинарната магия и с чудото еленски бут. Не си мислете, че фамозният деликатес не върви с пъпеш или сладки сушени плодове.

В съботния ден няма доста време за кафе, не се предлага и изобилна закуска, защото на градския пазар от 10 часа стартира пърленето на прасе над ров – остаряла еленска традиция от незапомнени времена, в която вземат участие единствено мъже, само че си има и доста женска шетня. В касапския ъгъл всеки може да опита – я мръвка, я чаша винце, тънка кожица от преди малко опърленото и светнало до бяло шопарче и още, и още… дори и от кулинарните глезотийки на чевръстите еленчанки.
На броени метри от трапа, навръх обяд, ще отвори порти „ Селски МОЛ “ Габрово, който след Брюксел пристигна и в Елена. Освен изложбата-базар „ Забравени обичаи и живи усети “, посетителите ще се насладят и на изявите на локални габровски читалища.

На празника гостува още и известният хърватски фолклорен отбор „ Линджо “ от Дубровник, с 53-годишна история, приет през 2012 година за дипломат на мира посредством туризъм към Международния институт за мир. Нов детайл от програмата е приключенската игра „ По следите на изчезналия бут “ с начало 13.30 часа, за която след няколко дни ще бъде оповестена регистрация за присъединяване. Голямата премия си заслужава прелистването на историята на възрожденска Елена. За втора година на фестивала гостува фамозният екип на „ Аламинут “. Робин Кафалиев и останалите артисти към този момент са подготвени с пресни и истински предписания за смях на дребни и огромни порции.

Музикалната стратегия в съботния ден е подсилена с присъединяване на Йордан Марков и духов оркестър „ Виво Монтана “ сред часовете 14 и 15.30, а по привечер на площада ще се изявят локалните танцови обединения „ Балканджийче “, „ Еленика “ и „ СамоДиви “. Вечерният концерт на националната певица Росица Пейчева с танцова групировка „ Етно темп “ стартира от 18.30 ч., след който ще има празнични илюминации.

Куклен спектакъл „ Весел “ от В.Търново ще забавлява децата с постановката „ Хитър Петър “ от 14 ч. Тяхната непокътната територия е дворът на Общностния център, където креативен работилници и занимателни надпревари чакат сръчните и смелчаците измежду малчуганите. За всички деца уредниците са приготвили сладки изкушения за почерпка.

Единственото животно, от което не се изхвърля нищо, като се изключи ноктите, е прасето. И до момента в който за еленските бутове би трябвало време, с цел да станат почтени за всеки усет, има артикули, които се подготвят още до вечерта, или както казвали старите еленчани: „ Шопарът още не е изстинал в постава, а на котлето ври кървавицата “. Заповядайте в неделя, за изпроводяк, да опитате! Кухня навън за мес(т)ни специалитети ще работи под цялостна пара за подготвяне на всичко що е останало от прасето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР