Знаете ли, че делфините спят само с половината от мозъка

...
Знаете ли, че делфините спят само с половината от мозъка
Коментари Харесай

Бозайникът, който никога не спи

Знаете ли, че делфините спят единствено с половината от мозъка си? С останалата половина остават в будно положение, като на всеки два часа половините се сменят.

Това се дължи на обстоятелството, че дишането при тези умни морски бозайници не е инстикт като при индивида, и по тази причина се постанова да го управляват даже по време на сън. Ако да вземем за пример човек изпадне в безсъзнание, той продължава да диша, до момента в който доста делфини умират, откакто изпаднат в безсъзнание.

Всичко това постанова двете половини на мозъка да спят „ на смени “. Докато едното си почива, другото е нащрек и следи за всички витални индикатори в организма. А след това си разменят функциите. В рамките на едно денонощие делфините спят към 8 часа, само че на шпации.

Има и друго – делфините спят с едно отворено око, с цел да могат да виждат възможна заплаха. Ето по какъв начин наподобява „ спящият “ делфин. По време на това изключително положение на " полусън " бозайникът е имобилен, а метаболизмът му се забавя. Обикновено тялото му и едната перка се подават от водата, а едното му око е отворено. След това мозъкът предава щафетата на другата половина и делфинът се обръща на другата страна.

Дружелюбните и интелигентни делфини са извънредно обществени животни, които живеят на групи и взаимно се пазят и пазят.

Подобно на всички бозайници, делфините е належащо да дишат О2, по тази причина излизат постоянно на повърхността, с цел да поемат глътки въздух. В горната част на главата си имат нещо сходно на ноздра, а също и „ тапа “, състояща се от мускули, която на процедура не разрешава на въздуха да проникне непосредствено в белите дробове.

Любопитен факт е, че горният пласт на кожата им се сменя на всеки 20 минути.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР