Знаете ли, че благодарността към близките, приятелите и колегите може

...
Знаете ли, че благодарността към близките, приятелите и колегите може
Коментари Харесай

Кажи благодаря! и бъди щастлив!

Знаете ли, че благодарността към околните, приятелите и сътрудниците може да ви направи по-щастливи? Толкова нормално деяние, като това да благодарите на някого, може да помогне за понижаване на напрежението и депресията и да усъвършенства цялостното ви здраве. Не вярвате, нали!? Само че учени от целия свят организират свои проучвания, с които потвърждават изказванието, че възприятието на признателност ни дава по-голяма убеденост, благополучие и вяра за бъдещето.

Ключовете за това събитие дава проф. Робърт Емънс от Университета в Южна Калифорния в своето проучване „ Невронни корелации на благодарността “. Резултатите от неговото изследване демонстрират, че благодарността оказва позитивни резултати върху вас като по-голямо задоволство, жизнеспособност, благополучие, самочувствие, оптимизъм, вяра, съпричастност и предпочитание да оферират прочувствена и осезаема поддръжка на други хора.

За изгодите от благодарността приказва и специалистът по личностно развиване Мария Фернандес в „ Малката книга, която ще направи живота ви страховит ”. В нея тя споделя детайлности за опит, в който 88% от приети в болница пациенти със суицидно държание са повишили равнищата си на оптимизъм с 94%, откакто написали благодарствено писмо до своите близки.

„ Хората, които благодарят по-често, са по-големи оптимисти, по-щастливи са, а обществените им връзки са по-силни. Освен това, когато благодарим на някого, степента на напрежението спада с почти 23%, тъй като намалява кръвното налягане ”, споделя Мария Фернандес в книгата си.

За лечебните резултати от благодарността споделя и психологът Лора Чика, създател на „ 365 срещи с вас ” или „ Кой сте вие? ” В новата си книга „ Среща с вас всеки ден: Ежедневно на 3 години ” той приканва всеки човек да сътвори собствен обред на признателност.

„ Ако всеки ден вършим своя обред за признателност, ще осъзнаем, че в действителност имаме по-добър живот. Ние сме специалисти във фокусирането върху отрицателните аспекти върху даден проблем, вместо да се стремим да забележим позитивната страна на всичко, което изживяваме ”, аргументира се психологът Лора Чика.

Коуч Мария Фернандес поучава да превърнем благодарността с собствен личен обред, който да вършим всеки ден, без значение дали е заран, когато се разсънваме, преди лягане, на път за работа, до момента в който чакаме рейса на спирката или даже на бюрото в офиса. По думите й, тези ритуали са извънредно потребни в сложни обстановки, тъй като посредством тях можем да променим силата ни и да увеличим увереността ни, че можем да се оправим с компликациите. Ето за какво специалистът по личностно развиване поучава всеки от нас да напише известие или писмо, в което да благодари на собствен непосредствен човек, който е сторил нещо за вас. Посветете тези 5 минути признателност на някого и ще се почувствате по-щастливи!

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР