Знаете, че всяка минута, прекарана в приготвяне на бахур, се

...
Знаете, че всяка минута, прекарана в приготвяне на бахур, се
Коментари Харесай

Чорбаджийски бахур

Знаете, че всяка минута, прекарана в подготвяне на бахур, се равнява на часове хубави мигове с другари на масата, на бахур и алено вино, нали?

Необходими Продукти

● свинско месо - 1.5 кг шарено
● карантия - 1 бр. гръклян
● свински дроб - 1 бр. бял
● карантия - 1 бр. свинско сърце
● карантия - 1 бр. свински далак
● свинско месо - 500 г сланина и бузи
● ориз - 3/4 ч.ч.
● кимион - 1 ч.л.
● черен пипер - 1 ч.л.
● чубрица - 3 с.л.
● чесън - 1 дребна глава
● сол - 5 с.л.
● свински вътрешности - дебели
● лук - 3 глави, кромид
● оцет

Начин на подготвяне

Най-напред започваме с измиването на свинските вътрешности, като ги обръщаме и почистваме добре вътрешната страна. После ги обръщаме отново и слагаме във вода с оцет, дружно с нарязания на едро лук. Оставят се по този начин да престоят най-малко един час.

След това сваряваме гръкляна, белия дроб, сърцето, бъбреците и далака за към 10 минути. След като се посварят леко, ги измиваме и нарязваме на ситни късчета. Тук е належащо е да се отстранят твърдите елементи от белия дроб.

Шареното месо и бузите също нарязваме на дребно. Ориза слагаме в тенджерка с една чаена чаша вода и го сваряваме с щипка сол, едвам набъбне.

В огромен съд слагаме нарязаните вътрешности с месото, ориза и поръсваме с подправките и счукания чесън. Объркваме всичко добре и оставяме за няколко часа, с цел да се смесят ароматите, след което пристъпваме към пълненето на червата.

Не би трябвало да са компактно напълнени, тъй като при варенето оризът набъбва още. Завързват се от двата края, след което се надупчват всички вътрешности с дървен шиш или дебела игла.

Бахурът нареждаме в огромен и необятен съд, като на дъното слагаме решетка или обърната паница, с цел да не залепва. Отгоре също може да се похлупи с паница. Заливаме с гореща вода, прибавяме малко сол и слагаме тенджерата да ври на слаб котлон.

След като се свари, оставяме да изстине в тенджерата и тогава изваждаме готовия чорбаджийски бахур. Така той резервира цвета си.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР