Знаете, че в нашата традиция се преплита вяра и суеверие.

...
Знаете, че в нашата традиция се преплита вяра и суеверие.
Коментари Харесай

От Разпети петък до Великден - какво се прави ден по ден

Знаете, че в нашата традиция се преплита религия и поверие. Класика в жанра е православни християни да извършват всевъзможни ритуали – да вземем за пример дагадаят каква ще бъде годината по положението на „ яйцето за Христос “ от предходната. Нашите празници постоянно са били извънредно смесени от тази позиция, само че това ги прави като че ли земни и човешки, не сме сковани в канона на църквата и това има своя сексапил.

Така че, човек може да се усеща добре и просто да обикаля църквата на Великден с другари, а след това да си хвърля черупките от яйцата по асфалта... Но в случай че въпреки всичко желае да знае повече за това какво и най-много за какво се прави в трите дни от петък до неделя?

Разпети петък

Велики петък, прочут още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос.  Сам се е принесъл в жертва, с цел да изкупи греховете на всички ни. В църквата се отслужва литургия – назовава се още Вечерня – когато се загатват точно страданията на Христос, гибелта и погребението му.

Ако сте постили, на този ден не се пие и вода. Ако сте суеверни, не трябва да работите. Всичко, което се случва за християните в този ден, е съпреживяване на страданията на Спасителя. Вечерта отидете на службата, облечени като за заравяне, носете и цветя. В църквата ще видите сцената на гроба на Иисус, а на престола е сложена плащаницата, която съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Свещеникът ще го изнесе на открито, с цел да обиколят вярващите веднъж църквата, като че ли на заравяне. 

На процедура в петък през целия ден не се минава „ под масата “, а под плащаницата. Минаването под нея символизира и погребението на човешките грехове. Израз е на смирението и скръбта пред гроба на Христос, само че и на признателност за изкуплението. На всеки, минал под " масата ", свещеникът дава здравец.

Велика Събота

Последният ден от буйната седмица е печален, тъй като на него Света Богородица е оплаквала сина си (както и дамите, носещи мирото). Положен в запечатан гроб с защита, той слиза в пъкъла, с цел да освободи библейските пророци и праведниците.

Вечерта в 8 часа стартира литургия. Това е часът, в който би трябвало да сте там, облечени „ като за черква “, т.е публично. Носете и козунак, и яйца.

Кулминацията ще настъпи в среднощ. Загасят се всички светлини и свещи. В олтара се възпламенява новата свещ, донесена от
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР