Знаете, че не трябва да допускате да изгорите, когато сте

Знаете, че не трябва да допускате да изгорите, когато сте ...

Слънчево изгаряне? Ето какво трябва да направите.


Знаете, че не трябва да допускате да изгорите, когато сте на плажа или на разходка в планината. Но понякога се случва. Въпреки мазането със слънцезащитни кремове и лосиони, прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до неусетно изгаряне на кожата. Ако това се случи, трябва да знаете как да действате по-нататък, за да намалите рисковете нещата да се влошат. Ето какво да направите веднага след като сте изгорели.

Поставете хладен компрес

Важно е да охладите мястото без да го вледенявате. Не поставяйте лед директно върху изгорялото, защото това ще влоши още повече нещата. За предпочитане е да наложите нещо леко студено върху засегнатото място, така че да отнемете огъня от изгорялата кожа.

Вземете душ с хладка към студена вода

Отново водата не трябва да е ледена, защото това ще засили ефекта на изгарянето. Хладката към студена вода е най-подходяща за намаляване на болката, зачервяването и раздразнението. Не използвайте абразивни продукти за измиване и не търкайте с гъба. Избягвайте продукти с наситени ароматизиращи съставки, сулфати и изкуствени оцветители. Те също предизвикват раздразнения.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
По публикацията работи: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg