Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички

...
Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички
Коментари Харесай

Радев в прегръдката на Вучич при откриването на интерконектора в Ниш

" Знаете, че имаше възбрана от страна на Русия към всички претенденти от Европейски Съюз за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, тъй че сме щастливи, че Сърбия откри решение ". Това сподели президентът Румен Радев по време на формалното разкриване на газовата връзка сред България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе изработен в наличието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


" Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще ускори националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар ", сподели от своя страна Вучич.

Президентът на Азербайджан благодари на " своя безценен другар " Вучич за поканата му да посети страната, и напомни, " за стратегическото партньорство на двете страни, които бързо развиват връзките си ".

" Моето персонално отношение и другарството с Александър способстват за развиването на съдействието ни. Под неговото управление Сърбия се развива, води самостоятелна политика, а това е политика, която обслужва ползите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите достижения ", сподели още Алиев, и дефинира днешната гала като " другарска и партньорска ".

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът " способства за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България ", и разясни, че петролът на Азербайджан доближава до Средиземноморието.

Кореспондентът на БГНЕС напомня, че изявлението на Алиев идва по време на предизборната акция на Вучич в Сърбия, единствено седмица преди петите подред предварителни избори за последните 10 години в Сърбия.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията взе участие и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Откриването на интерконектора със Сърбия е извънредно значимо за България. Ние с нашата дейна политика, - България, променяме газовата карта на Европа. това не е просто интерконектор, това е доста повече - знак на нашите нарастнали механически благоприятни условия, и израз на общата воля с общи старания да способстваме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, по този начин и за нашите съседи, сътрудници и съдружници, сподели още Радев в Ниш.

Имахме и сериозен диалог с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от основно значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя самодейност в Димитровград, с цел да се срещнем с хората там. Ще продължат напъните от сръбска страна за рационализация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че би трябвало да работим дружно - и това е залогът за нашите стопански триумфи, и за сполучливата интеграция на Сърбия. Мога да кажа: недоразумения като задържани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и изискванията тези хора да имат препитания в своя роден край, изискванията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си еднаквост и просвета - ще работим за тези хора, сподели още президентът.

Относно измененията в Конституцията, Радев разяснява: Мен ме тормози, че парламент с рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско гражданско доверие въобще протяга ръка към Конституцията. " Това не е обикновено. И мисля, че Народното събрание има сериозно значими въпроси, в които би трябвало да се концентрира. И не би трябвало да оставя усещане, че главният закон в страната се употребява като прикритие и опрощение за нуждата от битие на тази коалиция ", добави Радев.

В подобен парламент не мога да внеса предложение за Конституция, добави президентът. Рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско публично доверие - няма по какъв начин да вземам участие със свои оферти. Относно опцията за налагане на несъгласие на Бюджет 2024, Радев разяснява, че има " уверението, че страната няма да бъде продадена към този миг ".

Има възможност България да стане част от така наречен въздушен Шенген, това е стъпка напред, само че би трябвало да сме доста деликатни, с цел да не останем с етикет " Ето, България към този момент е в Шенген ". Не, за нас е сериозно значимо да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия слага, са мъчно допустими за България, добави Радев.

Интерконекторът е с потенциал 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата разрешава доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов кулоар. По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления – от България към Сърбия и назад.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът стартира от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от главните планове за възстановяване на енергийната съгласуваност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и дефинираха построяването ѝ като значима стъпка за развиването на района.

БГНЕС напомня, че визитата на президента Румен Радев се случва в интервал на извънредно изострени двустранни връзки със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим още веднъж показва и приложи гнет над българите от Западните околности, като в " Деня на Западните околности " чиновници на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на " Културно-информационния център " Босилеград ”, а по-късно и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е някогашен консул в град Ниш. В същото време граничните служители на реда не позволиха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да участва довечера в показване на книгата си в клуба на КИЦ „ Босилеград ”. След подробен обиск на всички пространства на КИЦ-а бяха конфискувани 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика изключителният и пълномощен дипломат на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния шеф „ Европейски въпроси “ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш, който не е бил позволен на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската Държавна сигурност " повдигнаха обвиняване за етническа, расова и религиозна ненавист " на шефа на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на радухван в Сърбия шпионски скандал. Сръбските медии настояват, че в задържания за шпионаж българин в Босилеград, са открити подписани от него документи за приемане на български левове, с които се е разплащал на „ своята агентура “. Твърди се, че парите са дадени от Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) като премия, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния регион сред Сърбия и България. „ Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са употребявани от сръбски чиновници на полицията и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация демонстрира желанието да се наблюдават връзките и придвижването на сръбските сътрудници, защото „ българският разузнавач “ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни хрумвания “, оповестяват сръбските медии. Според тях тези дейности на ДАНС в регионите с българско малцинство в Сърбия не са непредвидени, тъй като „ българската агентура към този момент дълго време възвръща великобългарските хрумвания “.

В неотдавнашен отчет Европейската комисия прикани Сърбия да предприеме незабавни дейности за противопоставяне на антиевропейските разкази, популяризирани от многочислени медии, и за противопоставяне на задграничната осведомителна операция и интервенция, най-много в подтекста на нападателната война на Русия против Украйна./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР