- Знаеш ли, сега имам доста работа и не мога

...
- Знаеш ли, сега имам доста работа и не мога
Коментари Харесай

Какво Да Направиш Когато Не Те Оценяват Достатъчно? Една История, Която Дава Отговор

- Знаеш ли, в този момент имам много работа и не мога да ти обърна внимание. Но в случай че искаш, можеш да ми окажеш помощ ти за нещо значимо. После и аз ще се погрижа за твоя проблем.
- Добре, – съгласил се незабавно младежът, макар че още веднъж се почувствал трагичен от това, че е подценен.

Учителят носел на едната си ръка хубав и явно безценен пръстен с неповторим камък. Той постепенно го свалил от пръста и го подал на момчето:

- Ето какво желая да направиш за мен. Спешно би трябвало да върна един дълг и се нуждая от пари. Затова желая да отидеш на пазара в града и да го продадеш. Но никога не го продавай за по-малко от една златна монета. Запомни това!

Младият човек се обнадеждил, че задачата му не е толкоз сложна за осъществяване и бързо тръгнал към пазара. Започнал да предлага пръстена на всеки, който се изпречел пред погледа му. В началото сякаш всички търговци проявявали интерес, само че щом им кажел, че желае най-малко една златна монета, започвали да му се подиграват и даже да го ругаят. Младежът пообиколил още малко търговците и обезверен се запътил назад при Учителя.

- Учителю, ето отново се провалих. Не можах да извърша даже тази дребна повеля, която ми разпореди. – тъжно споделил той. – Показах пръстена на съвсем всеки, който срещнах, само че никой не ми заплати златна монета. Предлагаха ми медна монета или най-вече сребърна и всички твърдяха, че той не коства толкоз. Пък и аз самият, по какъв начин бих могъл да се пазарувам, като нямам визия какъв брой коства в реалност?
- Правилно, синко... Ето, ти самичък се досети къде е казусът. Наистина, с цел да продадеш нещо на избрана цена, ти би трябвало да знаеш каква е цената в него. Затова, в този момент отиди при един златар и го помоли да оцени пръстена, само че не му го продавай. Просто го попитай каква сума би дал за него.

Младежът още веднъж се върнал на пазара и влезнал при най-известния златар в града. Подал му пръстена и повторил напътствията на Учителя. Майсторът дълго го разглеждал, претеглил го, погледнал камъка през лупа и най-после рекъл:

- Предай на Учителя, че сега не мога да му платя повече от 58 златни монети. Но, в случай че ми даде малко време, ще го изплатя за 70!

- 70!? – възкликнал младежът и хукнал назад към Учителя. Нямал самообладание да му опише какво се е случило.

Учителят изслушал оживения роман на момчето и добродушно му дал отговор:
- Виждаш ли, синко... Ти си като този пръстен - безценен, неповторим и несравним. Но в случай че очакваш да те оцени първият срещнат, той може и да ти каже, че не струваш нищо. Трябва да търсиш оценката и мнението на ценител! /Gnezdoto
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР