Знаеш ли политическата история на България преди 1989 година?Какво е

...
Знаеш ли политическата история на България преди 1989 година?Какво е
Коментари Харесай

За ученици: Сборник за комунизма в България

Знаеш ли политическата история на България преди 1989 година?
Какво е правила комунистическата партия, с цел да управлява обществото?
Чавдарчета, пионерчета, комсомола – какво значи това?
Дали тогавашните юношески бригади имат нещо общо със сегашните бригади?
Виж по какъв начин е притичал всекидневният живот на хората тогава, какво им е било разрешено и какво неразрешено.

На тези въпроси отговор дава една от тематиките в първата по рода си поредност образователни материали за преподаване на история на комунизма в България, основана и споделяна гратис от фондация " Софийска платформа ".

Осмислянето и разбирането на комунистическото минало в България, а и в Източна Европа и на Балканите, е главен приоритет на " Софийска платформа ", акцентират от фондацията във въведението към учебника " Какво се случи предо 89-та? Исторически алманах за комунизма в България ". С поредицата разкази в сборника се основава повсеместен метод към проучването на историята от интервала преди 1989 година, който обгръща както исторически източници, по този начин и литература, изкуство, музика, филми и персонални истории на очевидци.

" Чрез оптималното потребление на познанията на български и задгранични специалисти и посредством използването положителни практики от други европейски страни, сътворяваме наличен, на практика ориентиран и интерактивен метод за осмисляне на близкото минало, който да добавя, а не да замества, образователния материал по история. Целим също да изградим връзка сред гражданското общество и държавните просветителни институции, която да разреши на учебните заведения да се възползват от насъбраните знания в гражданския бранш ", написа още в увода.
Исторически алманах за комунизма в България
Сборникът съдържа текстове на Иван Еленков, Георги Ганев, Евелина Келбечева, Момчил Методиев, Тони Николов, Мария Дерменджийска, Момчил Методиев, Александър Кьосев, Ивайло Знеполски. Изданието е налично онлайн, можете да бъде изтеглен и от атачмънта или поръчан на хартия на [email protected]. На обособените глави на изявленията са основани и поредност видеоуроци. Те са налични на уеб страницата на " Софийска платформа ", на канала й в платформата за видеосподеляне Youtube, както и на уеб страницата " Уча.се ".

Поредицата е част от съдействието с водещи историци, преподаватели и възпитаници в границите на плана " Уроци от предишното: какво се случи преди ‘89-та? ", сбъднат с поддръжката на фондация " Америка за България ".

Проектът включва 32 отворени урока за възпитаници и 15 образования за учители в разнообразни градове в България. Бяха проведени също 2 изложения с портретите на някогашни лагеристи от Белене, рисувани от Петър Байчев и 5 лекции в разнообразни университети в страната за премията за радио пиеси " Георги Марков ", която се връчва от радио BBC. Проектът е продължение на националната акция " 25 години свободна България ", извършена под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

От " Софийска платформа " издават и гратис управление за преподаване на история на близкото минало за учители. Основна спънка в преподаваното на история на българския комунизъм е неналичието на съответни курсове за модерни способи за учители. Това се отнася изключително за близкото минало, на което огромна част от учителите са били директни очевидци. Изданието е предопределено главно за преподаватели по история в горен курс, само че може да се употребява във всички дисциплини, които включват гражданско обучение.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР