Знаем колко е полезна за добрата фигура Средиземноморската кухня и

...
Знаем колко е полезна за добрата фигура Средиземноморската кухня и
Коментари Харесай

5 идеални диети от цял свят

Знаем какъв брой е потребна за положителната фигура Средиземноморската кухня и какъв брой ефикасна е тази диета. Други кътчета по света обаче също могат да се похвалят с изключително здравословна кухня.

Събрахме петте най-хубави диети от разнообразни места по света.

Япония

Може би една от най-здравословните диети е японската. Високото наличие на риба обезпечава по този начин значимите омега-3 мастни киселини. А те от своя страна понижават риска от сърдечни болести и инфаркти. Диетата съдържа и доста кръстоцветни зеленчуци и ферментирала соя, а с помощта на балансиращия им резултат за хормоните това се свързва с понижаване на риска от рак на гърдата. Японците ядат и доста водорасли, които зареждат организма с скъпи минерали като селен и йодин за здрава тироидна функционалност.

Какво от японската храна може да включите в менюто си?

Мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, пъстърва и херинга; броколи; карфиол; брюкселско зеле; алабаш; зеле, соя и водорасли.

Исландия

Страна, добре известна с прясната риба, богата на омега-3 за крепко сърце и мозък. Изключително потребна мастна киселина, която понижава и риска от насърчаване на деменция и Алцхаймер. Исландската диета е цялостна с млечни артикули, които са с доста високо качество. Както и при японската диета, яжте доста мазна риба, само че прибавете и скир – обичайно исландско ядене от пресечено мляко.

Швеция

Швеция също се храни с висококачествени млечни артикули. Включително и обичайния филмьолк – нещо като нашето кисело мляко, прави се посредством ферментация на краве мляко с най-различни бактерии. 70% от имунната ни система е в червата ни, тъй че тези бактерии са от съществено значение за здравето ни. Шведското меню съдържа и доста комплицирани нерафинирани въглехидрати под формата на ръжени хлебчета и питки.

Етиопия

Етиопската диета включва обилие от теф – житна просвета без глутен, богата на фибри, желязо, протеин и калций. Етиопците ядат и доста леща, класифицирана като фитоестроген, с балансиращ резултат върху хормоните. Богата е и на фибри, значими за положителната работа на храносмилателната система, с което е обвързвано и намаляването на риска от рак на дебелото черво.
Включете в менюто си здравословни зърнени култури като теф, булгур, елда и ечемик, както и леща, която си е и обичайно за нас ядене.

Южна Корея

И тук участва огромно количество омега-3, набавено от риба и тофу. Соя и ферментирали зеленчуци обезпечават потребни бактерии, които усъвършенстват функционалността на имунната система. Кимчи е обичайно ядене, богато на фибри, витамини А, В1 и В2, калций и желязо, само че пък оскъдно на калории. Корейците считат, че дълголетието и хубостта се дължат на удобните свойства на кимчи. Ястието е сходно на българското кисело зеле, само че е с доста ферментирали зеленчуци и обилие от подправки. Обикновено се прави с чесън, който е прочут с анти-бактериалния и противовирусен резултат.
В менюто си може да включите мазни риби, тофу, кисели краставички, кимчи, чесън и соя.

Най-лошите тактики в битката с килограмите
7 мита, които пречат на диетата ви
Ако сте качили килограми през ваканцията
5 хрумвания за здравословна закуска за лятото

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР