Знаем че менюто ни трябва да е балансирано и да

Знаем че менюто ни трябва да е балансирано и да ...

5 неща, които се променят, когато намалите въглехидратите.


Знаем че менюто ни трябва да е балансирано и да ни осигурява протеини, мазнини и въглехидрати. Какъв тип въглехидрати съставлява вашето? Преобладават ли вафлите, баничките, газираните напитки, бисквитите, бургерите и т.н.? А знаете ли какво се случва в тялото ви, когато намалите до минимум консумацията им? Ето няколко положителни промени, които настъпват.

А тук може да видите и няколко здравословни източника на въглехидрати, които може да включите и в диетата си.

Отслабвате

При намалена консумация на въглехидрати, загубата на излишни мазнини се случва по-бързо. Това е един добър страничен ефект, особено ако искате да сваляте излишно тегло. Въглехидратите са първото хранително вещество, което тялото ви разгражда за енергия след хранене.

Когато то си набави нужните запаси, остатъчната захар, която му е излишна, се натрупва под формата на мазнини. Така, когато консумирате повече от необходимото количество въглехидрати, преди тялото ви да е изразходило вече съхранените, започвате да пълнеете. От друга страна, намалената им консумация, води до изгарянето на калории.

Нивата на кръвната захар се стабилизират

Консумацията на храни с високо съдържание на захар, както и тестени изделия, причинява покачване на кръвната захар и инсулина. Това се отразява на нашата енергия, започваме да се чувстваме по-мудни, уморени. Нарушава се функцията на панкреаса, който започва да свръхпроизвежда инсулин, който да регулира нивата на кръвната захар. Всичко това може да е причина за покачването на излишното тегло и да увеличи риска от диабет тип 2. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg