Знаем, че честото недоспиване е вредно и води до редица

...
Знаем, че честото недоспиване е вредно и води до редица
Коментари Харесай

Може ли човек наистина да умре от липса на сън?

Знаем, че честото недоспиване е нездравословно и води до редица здравословни проблеми, само че може ли в реалност то да докара до съдбовен край?

Днес Ранди Гарднър е жив и здрав на своите 68 години. Когато обаче бил на 17, прокиснал безсънен и без грам сън в продължение на 264 часа. Той освен е сложил връх за отнемане от сън, само че е и посочил, че най-малко от време на време е допустимо да не спите цяла седмица и да не ритнете камбаната прибързано.

Но преди да си извършите тенджера с еспресо, ето няколко неща, които може би е добре да знаете, в случай че желаете да изследвате дългите полета на безсънието преднамерено. Истината е, че най-малко до момента няма безусловно никакви научни доказателства, че може да умрете от липса на сън, предава Science Alert.

След три ден без сън Гарднър е влезнал в раздразнително въодушевление и е почнал да губи съгласуваност. Малко по малко са били наранени всичките му сетива, в това число и обонянието. На петия ден е почнал да халюцинира и мозъкът му малко по малко е почнал да изпада в съноподобно положение. Изследванията на мозъка му са посочили, че действително той не е бил изцяло безсънен, както е изглеждало. Всъщност, обособени елементи от мозъка му са се изключвали за местна невронна " сънливост " понякога. И до момента в който това сигурно не са били приятни прекарвания, не е имало съображение да се счита, че животът на Гарднър е бил в заплаха.

Все отново имайте поради, че неналичието на сън усилва риска от заболявания на сърдечната система и удар, както и от диабет, меланхолия и други рискови положения. Затова се старайте да отделяте задоволително време за отмора.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР