Значително увеличеният брой заразени с Covid-19 очаквано, и дори със

...
Значително увеличеният брой заразени с Covid-19 очаквано, и дори със
Коментари Харесай

Дopи нaй-зaceгнaтaтa oт ĸopoнaвиpyca cтpaнa в Eвpoпa нямa дa зaтвopи тoзи бизнec. Нo Бългapия може да го направи

Значително увеличеният брой инфектирани с Covid-19 предстоящо, и даже със забавяне, докара до поръчка на властта да затегне здравните ограничения в опит да сложи болестта под надзор. Обявените в понеделник ограничения, които на следващия ден Министерски съвет би трябвало да утвърди и уточни, обаче наподобяват зле премислени и повдигат основателни въпроси за салдото сред усмиряване на разпространяването на ковид и неизменимите и тежки стопански вреди, които те ще нанесат на нежната българска стопанска система.

Едно такова решение, което евентуално ще нанесе повече вреди, в сравнение с ще помогне, е обвързвано с плануваното затваряне на всички нехранителни магазини. Още в понеделник вечерта в обществените мрежи се появиха основателни въпроси за забележителното стеснение, което сходна мярка (и то за напълно неразбираем период) ще нанесе освен на бизнеса, само че и на потребителите. Примерите най-често засягаха железариите и магазините от вида " Направи си самичък " (DIY): всеки е наясно, че има непредвидени повреди и поправки у дома, които не търпят отсрочване. Именно поради това на Стария континент този вид магазини се считат за " essential ", значими, и не престават работа при съблюдаване на здравните ограничения.

Но още по-тежък ще бъде икономическият и обществен резултат от сходна мярка. Което е добре осъзнато от останалите страни в Европа.

Справка на сочи, че сходни ограничения няма съвсем на никое място на Стария континент. Дори Белгия - страната, която бе наранена най-тежко от рецесията, не е издала разпореждане за затварянето им.

Такава е обстановката и във всички останали страни с изключението на Австрия. В прилежаща Германия обаче те работят във всички 16 федерални провинции под прецизни хигиенични условия: наложително носене на маска, дезинфектанти за ръце, съблюдаване на отдалеченост от 1,5 м, надзор на броя на клиентите в магазина и други. Забрана липсва и даже в " алените " зони в Италия. В някои други страни има ограничавания на работното време, както и така наречен " коридори " за възрастни хора.

Какви ще бъдат вредите?

Постигнатият баланс в ограниченията, приложени от европейските страни, наподобява рационален поради обстоятелството, че заразяването с ковид при съблюдаване на отдалеченост и носене на маска в огромните и добре вентилирани магазини наподобява малко евентуално.

В същото време тотално прекъсване на бизнеса - и то тъкмо преди празничния сезон, когато доста от тях бележат най-високия си оборот - ще нанесе непоправими и дълготрайни вреди върху стопанската система, равнищата на безработицата, а както уточни.

Въпреки понижения оборот, решението нехранителните магазини да продължат да работят през първия локдаун напролет, съумя да избави десетки хиляди работни места. Пълен локдаун в този момент ще остави без приходи доста семейства. Търговията на дребно има голяма тежест в стопанството: в София, да вземем за пример, съгласно скорошно проучване на ИПИ, този бранш съставлява над една пета от стопанската система, носейки 19 милиарда лева през 2019 година

Вторият проблем е, че финансите на фирмите към този момент са под голям напън от началото на годината и цялостно затваряне значи единствено едно: част от търговците няма да устоят затваряне, ще банкрутират и повече в никакъв случай няма да отворят. Което от своя страна значи изгубени вечно работни места и приходи тъкмо преди празниците.

Тъй като нито един бранш не съществува независимо и откъснат от стопанската система, можем да чакаме " резултата на доминото " върху българските производители и снабдители, които също ще бъдат принудени да редуцират разноски (да се чете работни места). Опасението от загуба на работни места пък ще засегне и всички останали браншове и ще потопи цялата стопанска система, защото несигурността ще накара българите да затворят портфейлите и да спрат да харчат, до момента в който не са уверени, че работното им място е несъмнено и няма да има потребност да живеят от спестяванията си.

Проблемите на бизнеса незабавно се придвижват и върху банките, които кредитират българския бизнес.

Както и върху държавната хазна, от която се чака да заплаща заплати, пенсии и компенсации за безработица.

Фискът ще пострада заради няколко аргументи: преди всичко ще се вдигнат внезапно разноските за безработица, а от друга ще се срутен приходите от Данък добавена стойност, осигуровки и налога върху облагите на фирмите. За страната единственият метод да се оправи с сходен дисбаланс е посредством разширение на към този момент раздутия недостиг и заеми, а сходен ход е меко казано нежелане и крие редица опасности. Част от тях са тегленето на нови големи заеми, които ще бъдат изплащани от бъдещите генерации. Високата задлъжнялост от своя страна пък води до по-слаб напредък на стопанската система, а оттова и на заплатите в бъдеще. Тоест за едно неверно решение през днешния ден ще плащаме с години, в случай че не и десетилетия. И не на последно място, превишаване на недостига съвсем сигурно значи, че вратата пред България за влизане в " клуба на богатите " - еврозоната - ще бъдат затворена с тропот.

А когато се сетим, че преди и след затварянето на нехранителните магазини ще има опашки от консуматори, то сходна мярка наподобява самоубийствена.

Какво може да се направи

Вместо цялостно прекъсване на стопанската система, надалеч по-балансиран и логичен ход е просто стягане на ограниченията и следене дали те се съблюдават, по сходство на европейските страни. Въвеждането на пропускателен режим и допускането на стеснен брой клиенти по едно и също време в магазините както Германия и Полша наподобява като най-хубавото решение сега.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР