Значително увеличаване на броя гранични служители планира министърът на вътрешните

...
Значително увеличаване на броя гранични служители планира министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Засилваме охраната на държавната граница |

Значително увеличение на броя гранични чиновници възнамерява министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той е внесъл предложение за промени в устройствения устав на Министерство на вътрешните работи, които основават опция за потребление на запас от неразпределени щатни бройки за потребностите на Главна дирекция " Гранична полиция ".

Засилването на защитата на държавната ни граница е стимулирано с идното въвеждане в употреба на основаната през 2017 година Система за влизане/излизане на Европейския съюз (СВИ) за външните му граници и в шенгенското пространство. Тя ще се ползва и по вътрешните ни граници, където инспекциите не са отстранени, само че при облекчени процедури.

Всички страни членки би трябвало да са изпълнили условията за въвеждането на системата до септември 2022 година

Тя включва механизъм за инспекция за спазването на позволения период за кратковременен престой на територията на страните членки, който записва електронно времето и мястото на влизане и излизане на жителите на трети страни. Тя ще размени подпечатването на паспортите на жители на трети страни.

Подготовката по въвеждането на системата в употреба за България е обвързвана с реорганизация на работните процеси на Граничен контролно-пропусквателен пункт и внедряване на ново съоръжение - създаване на националните съставни елементи за интеграция със системата по сухопътни, морски, речни и въздушни граници - 27 ГКПП; създаване на пътнически терминали за гранична инспекция на пасажерите от автобуси; обезпечаване на ново техническо оборудване по границите - устройства за снемане на биометрия и запазване на мрежовите устройства, осигуряващи достъп до Граничен контролно-пропусквателен пункт. На Граничен контролно-пропусквателен пункт на въздушни и сухопътни граници с пътнически терминали разновидностите за гранична инспекция в изискванията на СВИ могат да включват слагането на електронни гишета за автоматизиран граничен контрол, преустрояване на съществуващите кабини за граничен надзор или изграждането на нови, в т. ч. спомагателни пътни ленти за инспекция на пасажерите. " Това предполага и надлежно кадрово застраховане на работните процеси, свързани с: граничните проверки, запазване на публичния ред и сигурността в граничната зона, надеждността и ефективността на осведомително - софтуерното обезпечаване на системата ", се споделя в отчета на Рашков.

Сега правилникът на Министерство на вътрешните работи дава правото на министъра да поддържа запас от неразпределени щатни бройки за държавни чиновници и за работещи по трудово правно отношение. Той се използва при оптимизиране на числеността на структурите при доста увеличение на функционалните им отговорности или при изключителни промени в оперативната конюнктура. За целта има изискване: в съответната конструкция да няма незаети щатни бройки, и точно то пречи да бъде подсилена " Гранична полиция ", изяснява министърът в отчета си до държавното управление и предлага премахването му.

Щатът в " Гранична полиция " е 6880 щатни бройки и е " на практика невероятно " да няма вакантни длъжности, написа Рашков и изяснява, че някои от тях остават незаети дълго време, тъй като за тях се изискват профилирано образование и подготовка. Той дава образец с инженерно-техническия и летателен състав на Специалния отряд за въздушно наблюдаване, ИТ експертите, чиновниците от плавателния състав на районните дирекции на " Гранична полиция " в Бургас и Русе и със експертите, които поддържат системите за наблюдаване на държавната граница и автотранспортната техника. " Подборът на подобаващи претенденти отнема голям времеви запас " - акцентира министър Рашков.

Към края на октомври 2021 година незаети са 389,5 щата в " Гранична полиция ", излиза наяве от отчета.

115 от тях са за държавни чиновници с висше обучение със статут по Закона за Министерство на вътрешните работи, от които 33 са за управителни длъжности и не могат да бъдат трансформирани в нужните длъжности за застраховане на Системата за влизане/излизане. За 31 изпълнителски длъжности са оповестени състезания за прекосяване в по-висока по тип служба и процедури за назначение на държавна работа в Министерство на вътрешните работи. Очаква се 11 курсанти, завършващи Академията на МВР, да бъдат назначени в " Гранична полиция ".

Някои изпълнителски длъжности са единствени в съответните звена, заради което е невероятно да бъдат ориентирани за задачите на СВИ, написа министърът.

Други 33 бройки са за държавни чиновници висшисти със статут по Закона за държавния чиновник, по 15 от които се организират или предстоят процедури за назначаване/преназначаване.

" Наличието на вакантни длъжности от този тип не може да послужи като основа за обезщетителното им понижаване за сметка на увеличение числеността на държавните чиновници със статут по Закона за Министерство на вътрешните работи, поради разликите в статута, правомощията, дилемите, дейностите и квалификацията на двете категории държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи ", изяснява Рашков.

Други 207 места са за държавни чиновници със приблизително обучение по Закона за МВР. От тях за 46 следва назначение на съответни длъжности, за 87 са оповестени състезания, за 74 такива процедури предстоят през 2022 година Още 17 места са за работещи по трудови контракти, чието подписване следва.

Според Рашков не е оправдано да се употребява ресурсът от вакантни длъжности в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, " заради идното въвеждане на модел за категоризирането им и одобряване на типова организационна конструкция в сходство с настъпилите демографски промени, промените в оперативната конюнктура и динамичността на престъпността ".

Срокът за публично разискване на плана е 14-дневен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР