Значително по-високи данъци може да плащат собственици на ваканционни имоти,

...
Значително по-високи данъци може да плащат собственици на ваканционни имоти,
Коментари Харесай

Данъците за вили и апартхотели в курортите може да се вдигнат значително

Значително по-високи налози може да заплащат притежатели на ваканционни парцели, на вили и къщи в курортите, в случай че те не са тяхно главно жилище. Това ще стане в случай че Народното събрание одобри импортирания през днешния ден от народните представители от НФСБ план за смяна на Закона за локалните налози и такси. За подобен закон, ориентиран към по-високо облагане на апартхотелите, заприказва вицепремиерът Валери Симеонов, а планът е подписан от осемте депутати на партията.
" Имаме уверението, че измененията ще бъдат прегледани и подкрепени и от останалите парламентарни групи, и от останалите сътрудници от нашата парламентарна група. По време на предварителните диалози стана ясно, че всички желаят повече доходи в бюджета и по-справедлива конкуренция в региона на туристическия бизнес ", съобщи Борис Ячев, представен от Нюз.бг. Формално концепцията на закона е да се синхронизира нашето законодателство с европейското, в осъществяване на условията на правилник 692 от 2011 година на Европейски Съюз. " Считаме, че с този законопроект сме постигнали салдото от една страна да има повече обективна конкуренция в туристическият бизнес, и от друга - синхронизиране на националното с европейското законодателство. Не на последно място - това значи повече доходи в бюджета ", уточни Борис Ячев.
Според вносителите се чака сумата, която ще бъде събрана в допълнение от курортните общини, да доближи към 200 млн. лева
Предложението е данъчната ставка на парцели в курортите, когато не са главно жилище, да се пресмята не в промили от данъчната оценка, както е сега, а в проценти. Мотивите са, че парцелите в курортите постоянно действително се употребяват като места за настаняване на туристи, само че това не се заявява и не се заплащат съответните налози. Дори и да не се дават чартърен, отседналите в тях притежатели, техни родственици или другари употребяват курортните запаси, които би трябвало да се поддържат от съответната община. За задачата локалните управляващи имали потребност от средства.
В законопроекта се планува за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се заплаща налог сред 0.5 и 0.7 на 100 от данъчната оценка. Общинските препоръки по места ще би трябвало да дефинират точната ставка. За съпоставяне сега за такива парцели се заплаща така наречен налог " здания ", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка, напомня Медиапул.
С решение на Министерския съвет са избрани към 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци, добавя организацията. Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола.
В този лист не влиза Банско, който се явява курорт от локално значение. За местата за отмора с подобен статут вносителите на законопроекта плануват по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на 100 от данъчната оценка. Същата ставка ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в листата с курорти от локално значение. От морските курорти включително влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР