Значително намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението

...
Значително намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението
Коментари Харесай

Цените на производител намалят с 9.5% през ноември 2022 г. спрямо октомври

Значително понижение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.3% през ноември 2022 година по отношение на октомври.

Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Отчита се спад с 9.5% на общия показател на цените на производител през ноември 2022 година по отношение на предходния месец, като в преработващата индустрия понижат с 0.7%, а в добивната индустрия - с 0.6%.

При цените на производител в преработващата индустрия се следи намаляване при производството: на химични продукти- с 5.9%, на съществени метали - с 3.1%, както и на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.1%.

Ръст в цените се регистрира при обработката на кожи, при производството: на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.9%, на мебели - с 3.1%, и на произведения от други минерални неметални първични материали - с 3%.

Наблюдава се растеж с 21.2% на общия показател на цените на производител през ноември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Повишение в цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.5%, преработващата индустрия - със 17.8% и в добивната индустрия - с 2.5%.

В преработващата индустрия растеж на цените е регистрирано при производството на:
изделия от други неметални минерални първични материали - с 28.5% дървен материал и произведения от него (без мебели) - с 28.4% хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 28.2% хранителни артикули - с 27.2%.
Намаление в цените е записано при производството на съществени метали - с 6.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар понижава с 12.6% през ноември 2022 година по отношение на октомври. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 23.1%, в добивната индустрия - с 2.1%, и в преработващата индустрия - с 0.9%.

По-ниски цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на химични артикули - със 7.5%, производството на съществени метали - с 3.9%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.5%.

По-високи цени са регистрирани при: обработката на кожи; произвеждане на произведения от обработени кожи без косъм - с 11.2%, производството на мебели - с 4.2%, и производството на произведения от други минерални неметални първични материали - с 2.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 25.3% през ноември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.1%, преработващата индустрия - с 24.3%, и добивната индустрия - с 6.1%.

Спрямо ноември 2021 година значителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при производството на:
дървен материал и произведения от него, без мебели - с 39.6% изделия от други неметални минерални първични материали - с 33.2% химични артикули - с 28.6% хранителни артикули - с 28.2%
Индексът на цените на производител на интернационалния пазар понижава с 3% през ноември 2022 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2021 година нараства с 14.2%.
 Цените на производител нарастват с 41.7% в границите на една година
Цените на производител нарастват с 41.7% в границите на една година

С 97.8% се усилва цената на произвеждане на газ и електрическа енергия за една година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР