Значителен спад в процента на места с отлично качеството на

...
Значителен спад в процента на места с отлично качеството на
Коментари Харесай

Спад в дела на местата с отлична вода за къпане има в България

Значителен спад в % тук-там с чудесно качеството на водата за къпане демонстрират данни в оповестения през днешния ден годишен отчет на Европейската организация за околна среда (ЕАОС), който подава изследванията си към Европейската комисия. Проучването е осъществено през 2017 година

За миналата година още веднъж Офицерският плаж във Варна е единственият плаж с неприятно качество на водата за къпане в страната, се вижда на интерактивната карта на изследването.

По-малко от половината тествани места за къпане в страната са с чудесно качество на водата – или 44%, за 2017 година от тествани 95 места, се показва в отчета за България на уеб страницата на организацията, оповестен директно преди началото на летния сезон за 2018 година

През 2016 година от тестваните 94 места в Бъглария с чудесно качество са били с 20 процентни пункта повече – или 64.9 %. С положително качество на водата са били 45 места, или 47.4 % от тестваните обекти, а със приемливо 6 обекта, или 6.3 на 100.

Канализацията – измежду аргументите за замърсяването

По време на инспекциите са направени проучвания за два вида бактерии: ешерихия коли и чревни ентерококи.

Основни причинители на замърсявания за водите са били канализациите и боклуци от животновъдна и земеделска активност.

Наводненията и изобилните превалявания могат да усилят замърсяването в реки, езера и морета и да провокират преливане на канализации, се показва в отчета.

Всички водоеми в Люксембург са отличници

Люксембург, Австрия, Кипър, Гърция и Малта са страните с най-хубави водоеми за къпане. Там водните басейни с чудесно качество на водата за къпане са над 95 %.

Начело е Люксембург, където от тестваните 12 водоема всички са с чудесно качество.

В Малта близо 99 % от всички водни басейни са с чудесно качество през предходната година, в Кипър - 97.3 %, а в Гърция - близо 96 % - отлични данни за туристическия бранш.

Данните в отчета се основават на инспекции на качеството на водата в близо 22 000 речни, морски и езерни обекти в Европа, включително Швейцария и Албания, които не са част от съюза.
Качеството на водата за къпане в Европа се усъвършенства през последните години, означават от организацията.

В 30-те страни, обхванати от изследването, 85 % от местата за къпане са получили отлична оценка, което е лек спад по отношение на 2016 година Това се дължи основно на летните дъждове, които са се отразили на резултатите от тестванията, изясняват специалистите. Спрямо 2013 година делът на отличните водоеми се е повишил с 3%.

Всички обхванати места за къпане в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения и Швейцария покриват минималните стандарти за качество.

Франция, Италия и Испания: последни в класацията

Около 1.4% - или 306 водоема, са били с неприятно качество на водите за къпане, което основава риск от заболявания като диария. През 2016 година броят им е бил 316.

Страните с най-вече на брой водни обекти за къпане, които не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, през 2017 година са Франция (80), Италия (79) и Испания (38).

Страните с най-голям дял на водите за къпане, които не дават отговор на стандартите на Европейския съюз, са Естония (7.4 процента), Ирландия (4.9 процента) и Англия (3.3 процента).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР