Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството

...
Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството
Коментари Харесай

Защо „дървени” зеленчуци заместиха българските на пазара

Значителен растеж при вноса на плодове и зеленчуци, регистрира Министерството на земеделието. Внасяме най-вече от Полша, Румъния, Гърция и Турция, разясняват представители от сектора пред NOVA.

„ Проблемът в цените е обвързван с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас фрапантно понижа. Даже мога да кажа и сериозно и в случай че продължаваме в този дух, в околните 10 години няма да имаме родно производство”, разяснява Чавдар Маринов, изпълнителен шеф на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци.

Тази година купуваме най-много домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Те са по-евтини от българския розов домат. Въпреки това цените на дребно се движат сред 2 и 5 лв. за кг.

„ Нашите данни сочат, че България е чист вносител на плодове и зеленчуци и приблизително годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, акцентира Чавдар Маринов.

Причината за високите цени на зеленчуците и плодовете е неприятната годишна продукция в резултат на юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото в България, както и сушата в Европа.

По-високата цена на родното произвеждане се дължи на ниското субсидиране, изясняват производителите. По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 година по отношение на миналата. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара.

При плодовете също се регистрира повишен импорт, най-много на дини, пъпеши и грозде. Друг обичан плод като ябълките идват и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са най-вече импорт поради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, импортирани у нас, са с 20 000 тона повече спрямо 2017 година

Според доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем.

„ Подбират се сортове, които са трайни и устоят на превоз. Те не се отличават с положителни хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им споделят, че са „ дървени”, уточни Сергей Иванов.

Кои храни са с друг състав у нас и другаде в Европейски Съюз

Истината за огромните търговски вериги в България

Ядем палмово масло - по какъв начин да разпознаем същинското

Ядем ли второ качество храни

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР