Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството

...
Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството
Коментари Харесай

МЗХГ отчита значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци

Значителен растеж при вноса на плодове и зеленчуци, регистрира Министерството на земеделието.

Внасяме най-вече от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а повишените стойности на вноса имат своето пояснение, съгласно представители от сектора, съобщи bTV.

„ Проблемът в цените е обвързван с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас фрапантно понижа. Даже мога да кажа и сериозно и в случай че продължаваме в този дух, в околните 10 години няма да имаме родно произвеждане ”, разяснява Чавдар Маринов, изпълнителен шеф на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци. Тази година купуваме най-много домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Тяхната цена е по-ниска за сметка на българския розов домат.

На пазара в Монтана доматите вървят сред 2 и 5 лв.. „ Нашите данни сочат, че България е чист вносител на плодове и зеленчуци и приблизително годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са импорт ”, разясни Чавдар Маринов. Причината за неприятната годишна продукция, съгласно сектора, са юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото. Според прогнозите чушките за есенната зимнина доближат към 2,50 лева за кг на дребно. Тази година добивите на пипера са положителни, само че лукът внасяме от Турция. По-високата цена на родното произвеждане се дължи на ниското субсидиране, изясняват от сектора на производителите.

По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 година по отношение на миналата. Въпреки това цените и на българските, и на вносните са високи. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара. При плодовете също се регистрира повишен импорт, най-много на дини, пъпеши и грозде. Друг обичан плод като ябълките идват и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са най-вече импорт поради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, импортирани у нас, са с 20 000 тона повече спрямо 2017 година

Според доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем. „ Подбират се сортове, които са трайни и устоят на превоз. Те не се отличават с положителни хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им споделят, че са „ дървени ”, разяснява Сергей Иванов. Има и огромни количества плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР