Змиите могат да ловуват на групи. Това потвърдиха официално учени

...
Змиите могат да ловуват на групи. Това потвърдиха официално учени
Коментари Харесай

Как ловуват змиите? На групи, разбира се!

Змиите могат да ловуват на групи. Това потвърдиха публично учени в ново изследване, оповестява Science daily.

Данните дава първите научни доказателства, че някои типове змии координират дейностите си, с цел да усилят възможностите си за триумф.

Змиите са обществени животни като птиците или бозайниците, само че нормално ловуват поединично. И въпреки в някои редки случаи да ловуват и на групи, координирането и съдействието сред змиите по време на лов в никакъв случай до момента не е било документирано.

Владимир Динец от Университета на Тенеси в Ноксвил, Съединени американски щати, въпреки всичко съумява да види по какъв начин кубинската боа (Chilabothrus angulifer) се събира на групи при лов.

"Възможно е това координирано ловуване да не е извънредно измежду змиите, само че ще изисква дълго и търпеливо полево изследване, с цел да се открие това ", отбелязва Динец. "Това е първият научно документиран случай на съгласуван лов сред змии ", написа той в своята публикация "Hunting by Cuban Boas " в изданието Animal Behavior and Cognition.

"Това също по този начин е първото изследване върху влечуги, което статистически тества координацията сред хищниците и демонстрира, че тя усилва ловния триумф ", добавя той.

В публикацията той разказва по какъв начин змиите ловят прилепи като се провесват от тавана на пещера. Те търпеливо чакат плячката си и се пробват да я уловят до момента в който е в полет. Понякога съумяват, различен път не, само че когато се събират на групи — триумфът им е обезпечен.

Ключово при груповия лов е основаването на конструкция, сходна на завеса, на входа на пещерата, тъй че прилепите да не могат да прелетят, без да се приближат до някоя змия. След края на лова, студенокръвните си поделят плячката, като всяка змия взима единствено по един прилеп, без значение какъв брой е уловила.

Това може и да е неповторимо държание, само че има и огромен късмет други змии също да ловуват взаимно. По света има 3 650 типа змии, а са следени ловните привички единствено на няколко от тях, като множеството остават мистерия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР