Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният

...
Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният
Коментари Харесай

Змиите са най-вероятния източник на огнището на новия коронавирус

Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са истинският източник на новооткрития ковид, провокирал огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима, осведоми CNN.
Крайтът (Bungarus multicinctus), прочут още като тайвански крайт или китайски крайт, е мощно токсичен тип змия, срещана в огромна част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.
За болестта бе обявено за първи път в края на декември 2019 година в Ухан, главен град в централен Китай, и бързо се популяризира. Оттогава заболели пътуващи от Ухан заразиха голям брой хора в Китай и други страни, в това число Съединени американски щати.
Използвайки проби от вируса, изолирани от пациенти, учените в Китай дефинираха генетичния код на вируса и използваха микроскопи, с цел да го фотографират. Патогенът, виновен за тази пандемия, е нов ковид.
Той е в същото семейство от вируси като добре познатия тежък изострен респираторен синдром ковид (SARS-CoV) и ковид в Близкия Изток (MERS-CoV), които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) дефинира новия ковид като 2019-nCoV.
Какво е ковид?
Името ковид идва от неговата форма, която прилича корона или безоблачен ореол, когато се изобразява благодарение на електронен микроскоп.
Електронно-микроскопичното изображение разкрива структурни елементи на корона, поради които е кръстен ковид.
Коронавирусът се предава по въздушен път и инфектира най-вече горните дихателни и стомашно-чревни пътища на бозайници и птици. Въпреки че множеството от членовете на фамилията на коронавирусите предизвикват единствено леки грипоподобни признаци по време на зараза, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни болести и други затруднения при хората.
Този нов 2019-nCoV предизвиква сходни признаци като SARS-CoV и MERS-CoV. Хората, инфектирани с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция.
За страдание няма налична утвърдена ваксина или антивирусно лекуване за коронавирусна зараза. Необходимо е по-добро запозанване с виталния цикъл на 2019-nCoV, в това число източника на вируса, по какъв начин се предава и по какъв начин се репликира, както за попречване, по този начин и за лекуване на заболяването.
Както SARS, по този начин и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни болести, което значи, че първите пациенти, които са били инфектирани, са придобили тези вируси непосредствено от животни. Това е допустимо, тъй като до момента в който е бил скотски гостоприемник, вирусът е придобил серия от генетични разновидности, които му разрешават да заразява и да се развъжда вътре в индивида.
Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек. Теренните изследвания демонстрират, че първичният източник на SARS-CoV и MERS-CoV е бил прилеп и че палмови цивети (бозайник, произхождащ от Азия и Африка) и камили са служили като междинни домакини сред прилепите и хората.
В случая на коронавирусна болест през тази 2019 година, отчетите показват, че множеството от първата група пациенти, са били служащи или клиенти на локален пазар на едро с морски блага, които също са продавали модифицирани меса и живи консумативи, в това число домашни птици, магарета, овце, прасета, камили и други като лисици, язовци, бамбукови плъхове, таралежи и влечуги. И защото никой в никакъв случай не е съобщавал за намирането на ковид, заразяил водни животни, евентуално е той да произлиза от други животни, продавани на този пазар.
Но когато откривателите направиха по-подробен биоинформационен разбор на последователността на 2019-nCoV, те допуснаха, че този ковид може да идва от змии.
От прилепи до змии
Изследователите използваха разбор на протеинните кодове, желани от новия ковид и го съпоставиха с протеиноните кодове от коронавирусите, открити в разнообразни гостоприемници, като птици, змии, мармоти, таралежи, прилепи и хора. Изненадващо, те откриха, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези, употребявани при змиите.
Змиите постоянно ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че змиите са били продавани на локалния пазар на морски блага в Ухан, което покачва опцията 2019-nCoV да е скочил от гостоприемни типове - прилепи - към змии, а по-късно и към хора при започване на това огнище на ковид. Как обаче вирусът може да се приспособява както към невъзмутимите, по този начин и към топлокръвните гостоприемници остава мистерия.
Авторите на отчета и други откриватели следва да ревизират произхода на вируса посредством лабораторни опити. Търсенето на поредност 2019-nCoV при змии ще бъде първото нещо, което би трябвало да се направи. От експлоадирането обаче пазарът на морски блага е дезинфекциран и затворен, което прави предизвикателство да се наблюдава животното на новия вирус по-трудно.
За да се удостовери произхода на вируса, е належащо взимане на проби от вирусна РНК от животни, продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Отделно от това, регистрираните констатации също ще дадат визия за създаването на протоколи за профилактика и лекуване.
Избухването на 2019-nCoV е още едно увещание, че хората би трябвало да лимитират потреблението на диви животни, с цел да предотвратят зоонозни инфекции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР