Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения

...
Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения
Коментари Харесай

Тежко престъпление в Пловдив поразително прилича на убийството в Русе

Зловещото ликвидиране на Виктория Маринова в Русе още веднъж сложи мъчителния въпрос със сигурността на жителите в обитаемоте места. Както към този момент е известно, тялото на младата жена бе открито на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил желано място за спортуване на доста хора от крайречния град. Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив? На въпрос на Actualno.com към пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив къде най-често се случват похищения против личността в Пловдив, пресаташето Анелия Влахкинова ни отговори, че сходна статистика не се води. Факт е, че през последните години градът влезе в осведомителния поток с няколко вести за жестоки убийства, които обаче се случиха не на публични места, а в жилищни здания. Те бяха в резултат на персонални взаимоотношения сред нападател и жертва и при тях претекстът бе елементарно откриваем.

Поглеждайки малко по-назад във времето обаче, излиза наяве, че в Пловдив има едно тежко закононарушение, което поразително доста наподобява на убийството в Русе. На 12 септември 2010-а година инцидентни минувачи откриват мъртвец на жена в парк " Райчо Кирков “ в регион " Южен “. При последвалия оглед се оказва, че тялото е на 45-годишната Роза Мачокова, камериерка в хотел край Пловдив. Разследването сочи, че дамата е нападната, брутално изнасилена и убита до момента в който е отивала на работа в ранни зори. Установено е, че тя била намушкана към 30 пъти с нож и с прерязано гърло. Личните движимости от дамската чанта разпръснати към нея, като не липсвало нищо - нито портфейлът с парите, нито телефонът. Около час след откриването на натрупа в Първо районно управление (на МВР) е отведен клошарят Янко Шандъков, който признал, че е направил зверството. Няколко месеца по-късно обаче, той се отхвърля от показанията си като твърди, че са му изтръгнати със мощ. Оказва се също и че генетичният материал по жертвата не съответствува с този на Янко и той е пуснат от ареста, а различен хванат за ужасяващото закононарушение и до ден сегашен по този начин и не е открит. Според брачна половинка на Роза Мачокова, даже да не е виновен за убийството, скитникът знае добре кой го е направил, защото е бил в същия парк през нощта. Янко обаче настойчиво твърди, че не знае нищо и 8 години по-късно отмъщение за страшното закононарушение няма. Днес паркът, в който се разигра ужасът, е неразпознаваем. В него беше изработен голям ремонт, сложени са десетки лампи, видеокамери, има построена сцена, шадраван и ограда, а деца огласят квартала с игрите си до късно. Подобно е ситуацията с доста паркове в Пловдив. Повечето от тях са оборудвани с ново осветяване и видеонаблюдение, задачата на което е да защищава освен почиващите в тях, само че и детските и фитнес площадки, които са чест обект на вандалски актове. Като цяло в Пловдив има значително места за спортуване и отдих и измежду най-предпочитаните са Гребната база и парк " Лаута “. Преди години те бяха неприветливи и хората избягваха да вървят в тях през тъмната част от денонощието. В последните години това обаче се промени. Сега алеята по Гребната база е осветена, има сложени камери, а мястото е все по-оживено поради построяването на Младежкия център, бъдещата зоологическа градина и " Розариума “, като самият парк също разполага със лично осветяване и видеонаблюдение.

Подобно е ситуацията и в парк " Лаута “. Тук централната алея е извънредно добре осветена, а по нея са ситуирани камери. Що се отнася до видеонаблюдение може да се каже, че центърът на града е едно от най-сигурните места в Пловдив. Под 24-часово наблюдаване са съвсем цялата Централна градска пешеходна част със знаковите за Пловдив квартал Капана, Стария град, Цар-Симеоновата градина и археологическите разкопки. Служителите на " Общинска защита “ могат в действително време да предупредят органите на реда за неправда и те да реагират неотложно, а сигналите по телефона и видеозаписите се резервират. Освен това се наблюдават и всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив. Камерите, които са от най-голям клас, наблюдават и записват номерата на колите и алармират, в случай че разпознаят МПС, което е оповестено за търсене. Това става както в светлата част на денонощието, по този начин и в тъмната. Предаването на информацията е предпазено, а камерите вършат и 24-часов запис на място. С периметрови охрани и видеонаблюдения са оборудвани и съвсем детските градини в Пловдив. По главните кръстовища в града също има ситуирани 24 камери с 360-градусово снимане, записите от които при потребност могат да се употребяват за разкриването на закононарушения. От община Пловдив плануват разширение на системата за видеонаблюдение. Догодина около събитията към Европейската столица на културата се чака Пловдив да посрещне над 2 милиона души от целия свят. Това задължава управляващите в града да се погрижат за тяхната сигурност и да създадат всичко допустимо всички – туристи и локални поданици да се усещат в сигурност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР