Зловещи бели фигури със страшни боядисани лица бродят из турска

...
Зловещи бели фигури със страшни боядисани лица бродят из турска
Коментари Харесай

Боджук геджеси - древна традиция, която се възражда

Зловещи бели фигури със страшни боядисани лица бродят из турска Тракия в най-мразовитата нощ на януари, тропат по прозорците на къщите и плашат стопаните.

Тази традиция, за която се твърди, че води началото си още от Средните епохи, през последните години набира все по-голяма известност.

В средище на празненствата за Боджук геджеси се е трансформирало одринското село Чамлъджа.

"Боджук ", съгласно легендата, е името на творение в бели облекла, което посещава домовете и всява боязън измежду хората. За да плашат злите духове, младежи от селото се предрешават като Боджук и обикалят къщите. те се намятат с бели мантии или чаршафи, боядисват лицата си и посещават съседите си, викайки "Боджук идва ".

Нощта на Боджук, или Боджук геджеси, е обвързвана и с други обичаи. В тази нощ в домовете безусловно се пече тиква, защото съгласно вярването духът, прочут като Боджук, няма да посети и да стори зло на дом, в който има сготвена тиква. На трапезата е всекидневно в този ден да участват и царевица, варена в снежна вода, палачинки, наричани акътма, круши, дюли, орехи, фъстъци, бадеми. Нощта е обвързвана също с гадания за бъдещето - вечерта хората хвърлят във вода дървено парче и в случай че на сутринта то е замръзнало, то в дома им през годината ще има здраве и благополучие, гласи поверието.

Миналата година празникът не се организира в Чамлъджа поради пандемията, а тази година бе плануван за 15 януари, само че по-късно отсрочен за неопределена дата след повишаване на случаите на инфекциите с ковид.

Организаторите на деянията за Боджук геджеси в селото, където античната традиция притегля все по-голям интерес, обмисляха тематично честване тази година, отдадено на втория сезон на сериала "Друговремец " /Outlander/.

"Ще носим особено облекло с шевици от 17-18 век ", сподели пред организация ДХА Тахир Демирел, координатор на плана Боджук геджеси.

По-късно обаче бе обявено, че деянията ще бъдат отсрочени тази година, защото в Чамлъджа е бил регистриран рекорден брой инфектирани с ковид. Местното кметство и Комитетът по организирането на Боджук геджеси оповестиха взаимното си решение да отсрочат събитието поради променените условия "за по-нататъчна дата, когато рискът ще е по-малък ".

Междувременно обаче друга община в турска Тракия към този момент организира подобен празник. Жителите на град Бабаески в окръг Къркларели се облякоха в бели плебеи и изрисуваха с грим лицата си, с цел да отбележат в нощта на 8 януари празника, който те назовават "Коледа ". По същината си той повтаря ритуалите, присъщи за Боджук геджеси - шествие от маскирани хора, които обикалят, с цел да гонят злите духове.

За да укрепи атмосферата на недействителност и боязън, общината пускаше по високоговорителите на улиците звукови резултати от филми на ужасите.

Ерсан Чьолгечен, кметът на локалната община Бююкмандъра, изясни пред ДХА, че локалните честват "Коледа " на друга дата, тъй че да съответствува с най-студения ден за региона. Тази година това е бил 8 януари.

"Честваме тази традиция от години ", съобщи Чьолгечен.

Популяризирането на празника в Бююкмандъра обаче не бе признато еднопосочно от всички и се трансформира в мотив за районно съревнование с Чамлъджа.

Тахир Демирел, координаторът на плана за Боджук геджеси в Чамлъджа, възропта преди време против отбелязването на празника "Коледа " в Бабаески, като насочи обвинявания в имитаторство. По думите му Чамлъджа от години поставя старания за популяризирането на традицията, като през 2011 година е записала като запазена марка Боджук геджеси. През 2017 година пък районната дирекция за просвета и туризъм в Одрин е кандидатствала за включване на Боджук геджеси към националния лист на културното завещание, изясни той.

"Не може културното завещание да се присвои от избрана група ", отвърна тогавашният кмет на Бююкмандъра Сертач Балйемез. "Това не е кражба на интелектуална благосъстоятелност, а просвета. Това е, което ние сме чествали под името Коледа ", добави Балйемез, представен от в. "Миллиет ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР