Зловеща снимка се появи през последните дни в пясъчна индустриална

...
Зловеща снимка се появи през последните дни в пясъчна индустриална
Коментари Харесай

Снимки: Лагерът на UNRWA в Газа събужда болезнени спомени за Накба

Зловеща фотография се появи през последните дни в пясъчна индустриална зона в южната част на Ивицата Газа.

Стотици палатки бяха сложени в Хан Юнис, подредени в спретнати редици, за хилядите неотдавна разселени палестинци, които избягаха от безразборните израелски бомбардировки над домовете си в северната Ивица Газа.

Според Организация на обединените нации минимум един милион палестинци в обсадената крайбрежна територия – половината от общото население – са били разселени през последните две седмици.

В сряда новият лагер беше основан от Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците до едно от нейните учебни заведения.

„ Толкова сме изтощени “, сподели Асма ал-Устаз, 34-годишна майка,  пред Ал Джазира.

Тя беше избягала с 52-ма членове на разширеното си семейство, някои от които бяха боси, от вкъщи им в квартал Шейх Радван, северозападно от град Газа.

„ Първите две нощи спахме на земята, без заслон или нещо сходно “, сподели тя. „ Тогава UNRWA ни даде палатките, върху които е отпечатан знакът на Червения кръст. “

Ал-Устаз сподели, че се усеща по този начин, като че ли още веднъж претърпява прекарването от 1948 година, когато ционистките паравоенни формирования унищожиха повече от 500 села и градове – проправяйки пътя за установяването на Израел. Хиляди бяха убити, а повече от 750 000 палестинци бяха принудени да изселят корените си в това, което е известно като Накба или злополука.

„ Палатката е знак на заточение, заличаване, подтисничество, Накба, геноцид “, сподели тя. „ Не желаеме организациите да ни съжаляват. Искаме си правата. Искаме отбрана. Искаме нашите деца да се радват на правата, дадени на другите деца по света. “

Вътре в една палатка един бял дирек в средата държи покрива. Подът е затрупан с брезент, а от горната страна единствено одеяла за мебели.

Между шатрите са сложени въжета за пране, с цел да се окачи чисто пране, което би трябвало да се пере на ръка в пластмасови вани.

Доха Хамуда, 19-годишна студентка по инженерство, сподели, че фамилията й е избягало с още шестима от Бейт Лахия.

„ Хората не са били предизвестени за бомбите и са били убити в къщите си “, сподели тя.

Този нов лагер също не е безвреден, сподели тя, акцентирайки мястото на израелското въздушно нахлуване, ориентирано към прилежащ регион в четвъртък.

„ Нямаме електричество, вода, интернет или каквато и да е връзка “, сподели тя. „ Ние даже не знаем личните си вести. Светът знае повече за това, което ни се случва, в сравнение с ние. “

Фида Ясер Закоут от северния бежански лагер Джабалия сподели, че шестима членове на фамилията й са били убити при израелската бомбардировка.

„ Домът ни не беше в сигурност, нито този на роднините ни и даже тук в региона към момента има израелски бомбардировки “, сподели тя. „ Чуваш ли това? Тези дронове и бойни самолети постоянно са в небето. “

Майка на три дребни деца сподели, че усеща, че историята се повтаря.

„ Това са същите изображения като от Накба “, сподели тя. „ Тогава бежанци на палатки, в този момент ние на палатки. Това не е живот. Светът знае какво ни се случва. Нямат ли благосклонност? “

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР