Зловеща прогноза за предстоящо мощно земетресение във Вранча направи професор

...
Зловеща прогноза за предстоящо мощно земетресение във Вранча направи професор
Коментари Харесай

Професор предрича скоро силен трус във Вранча

Зловеща прогноза за идно мощно земетресение във Вранча направи професор Емил Ботев, началник на Департамент „ Сеизмология “ в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. Той подсети, че на 4 март 1977 година трус със мощ 7,6 по Рихтер в същото огнище докара до 120 жертви в Свищов, където два жилищни блока рухнаха и погребаха жителите си.

" Такива земетресения във Вранчанското земетръсно огнище са с периодическа повтаряемост приблизително на към 40 години. В момента сме в очакване на такова мощно земетресение и румънците от дълго време са оповестили подготвеност за това. В нашата страна при общо шест сеизмични зони повтаряемостта на такива земетресение е към 300 години, само че за цялата страна. А за всяка една от зоните повторяемостта е на към 1000 години ", разяснява проф. Ботев пред " Монитор ".

Той подсети, че Балканският полуостров е една от най-активните зони в така наречен Алпо-Хималайски сеизмичен пояс, само че това касае най-много страните, ситуирани на юг от нас. Става дума за Гърция и западното крайбрежие на Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР