„The Changeling“ разказва зловеща бебешка история, която се движи с твърде много пълзене

...
Зловещ, готически и постепенно твърде странен за собственото си добро,
Коментари Харесай

Зловещ, готически и постепенно твърде странен за собственото си добро, „The Changeling“ представя нещо като съвременна приказка на Грим, развиваща се в и около странната земя на Ню Йорк. Приемайки литературен тон, който включва разказ от автора на книгата, на която е базиран, той се присъединява към редиците на ограничените серии, които стават все по-разочароващи, докато разкриват своите мистерии.

„Разкажи ми историята си и аз ще ти кажа кой си“, казва авторът Виктор Лавал в началото и често повтаря, докато „The Changeling“ разказва историите на Аполон (ЛаКийт Станфийлд), който търгува с редки книги ; и Ема (Кларк Бако), чиято романтика е прекъсната с ретроспекции, включващи родителите му, как са се запознали и дали нещо свръхестествено може да го е следвало от едно поколение в следващо.

По-конкретно, това неспокойно усещане се проявява с бебе, което изглежда като непознато за Ема, налагайки нарастваща такса върху нея както физически, така и психически.

Тъй като е структуриран обаче, „The Changeling“ отделя своето сладко време, за да извади улики относно силите, които биха могли да играят, преди да се завърти във все по-странни посоки през втората половина от осемте епизода.

Общата атмосфера, съновидна и почти хипнотична, става твърде непроницаема, като (много) по-занижена версия на краткотрайния „Lovecraft Country“ на HBO. Макар че разказът придава на упражнението престижна патина – с реплики като „В Америка ние пренаписваме историята, като я изтриваме“ – редуващите се истории в различни времеви рамки допринасят колкото за притъпяване на драмата, толкова и за нейното засилване.

От положителна страна, много търсеният Станфийлд (който наскоро се сблъска с по-фантастична свръхестествена заплаха в „Имението с призраци“ на Дисни) добре предава разбираемите опасения и объркване на Аполон от поведението на жена му и нарастващото й убеждение, че каквото и да е обвито в това одеялото всъщност не е тяхно дете. Подобно на много ужаси, терорът се състои в това да вземем това, което е най-близко и най-безопасно до нас, и да го направим чуждо и чуждо.

И все пак, опитът на „Changeling“ да облече митологични концепции в одежди от 21-ви век се сблъсква стремглаво с модерен капан от различен вид – а именно, телевизионният сериал, който въвежда примамлива и многопластова мистерия, само за да види своята странна детска история напред в нещо подобно на обхождане.

Премиерата на „The Changeling“ е на 8 септември по Apple TV+. (Разкриване: съпругата на Лоури работи за подразделение на Apple.)

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР