Злоупотребява се с тезата, че от Медицинския съвет прокламират масовото

...
Злоупотребява се с тезата, че от Медицинския съвет прокламират масовото
Коментари Харесай

Проф. Костов: Злоупотребява се с тезата, че Медицинският съвет иска масово тестване

„ Злоупотребява се с тезата, че от Медицинския съвет прокламират всеобщото диагностициране със серологични, имунологични, антителни проби. Това не е по този начин! В нашите рекомендации критерият е за следване на избрана поредност на процеса и на върха да е PCR пробата ”. Това съобщи за БНР проф. Коста Костов - координатор на новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет. Изказването му идва ден, откакто МЕС изготви отчет от 200 страници, представящ сполучливите тактики за справяне с COVID-19. В него екип от български лекари събраха българския и интернационалния опит за пандемията.

„ Медицински тактики могат да бъдат градени единствено върху съществени обществени ограничения. От всички страни, които минаха преди нас в битката с епидемията и натрупаха задоволителен опит, съумяха единствено тези, които включиха целия боеприпас от вероятни ограничения. Като стартираме от елементарните хигиенични ограничения и стигнем до тежката физическа изолираност “, изясни проф. Коста Костов.

По думите му, не трябва да си разрешаваме никаква независимост във връзка с ограниченията за обществена, физическа изолираност, тъй като другояче бихме позволили епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е готова и не може да се оправи.

„ Целта на ограниченията е кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение. Това е добра прогноза. Дано да не се даде опция на кривата на заболелите да скочи с огромна височина, само че всичко зависи от спазването на ограниченията и какъв брой сме дисциплинирани “, уточни координаторът на Медицинския експертен съвет проф. Коста Костов.

Във връзка с упованието, че с помощта на наложителната в българския имунизационен календар ваксина БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) в България имаме по-сериозно построен групов имунитет, проф. Костов изясни, че това не е потвърдено, само че дава огромна вяра.

„ Ние бихме могли да разчитаме на това, че евентуално имаме един добър групов имунитет. И това ще се дължи освен на БЦЖ имунизацията, а и на всички останали имунизационни стратегии, които сме следвали във времето “, разясни проф. Костов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР