Злополучният Транспортен проект в Пловдив в частта си за електронната

...
Злополучният Транспортен проект в Пловдив в частта си за електронната
Коментари Харесай

Когато ехото не заглъхва или как Пловдив може да осъмне без градски транспорт

Злополучният Транспортен план в Пловдив в частта си за електронната система за таксуване продължава да ражда вести, вместо да издава билети и карти. Последната е, че тримата огромни превозвачи в напълно частния градски превоз в Пловдив предизвестиха през днешния ден напълно съществено, че някоя близка заран от гаражите им може да не излезе нито един рейс заради простата причина, че няма гориво . Гориво няма да има, тъй като и трите компании към този момент са задлъжнели тежко към фирмите- снабдители на горива, а следенето на създалия се проблем води още веднъж към несъстоялия се, само че другояче добре заплатен и признат за подготвен, Транспортен план, осъществен от община Пловдив с реализатор испанската компания Индра .
Днес Веселин Дошков, Петко Ангелов и Димитър Чолаков, притежатели на огромните транспортни компании, осигуряващи съвсем напълно градския превоз на Пловдив , се срещнаха с регионалния шеф Здравко Димитров. Пред него и пред медии те за следващ път изредиха аргументите, които могат да доведат до транспортен колапс в града, а той се ангажира още тази седмица да провежда среща в същия състав, само че и с наличието на кмета на Пловдив Иван Тотев.

Причините за днешната рецесия са заложени още преди три години , когато предстоеше да проработи Транспортният план, включваш система за електронно таксуване. По този метод отпадаха кондукторите , за чиито заплати всяка от компаниите заплаща сред 50 и 60 000 лв.. Превозвачите със лични разходи оборудваха рейсовете си с контролни устройства, а договорите, които подписаха тогава, предвиждаха субсидия 1.94 лева на километър пробег , вместо 1.50, както беше до тогава. Още по-сериозната причина за днешната рецесия е, че предходната година, разчитайки на по- високата контрактувана субсидия, те купиха и към 90 нови рейса , отговарящи на условията на Евро 6.. Нещо повече, въпреки и дребно- когато в края на предходната година и доникъде на януари транспортната скица в центъра бе прекроена поради откриването на Европейската столица на културата, маршрутите на огромна част от линиите се удължиха с километри, само че отплата по този начин и не пристигна. На процедура сега компаниите дофинансират до 50 ст на всеки километър пробег , отговорностите към доставчиците на горивата и загубите към този момент са 3 600 000 лева , а общината даде преди месеци един милион. С други думи казано, на месец компаниите губят по 100 000 лева, а в летния сезон така и така пасажерите понижават, тъй че приходите от билети и карти спадат още повече.
Превозвачите през днешния ден обявиха пред медиите и регионалния шеф, че не желаят да стопират градския превоз, само че сходна развръзка е прекомерно евентуална.
Сагата с Транспортния план, почнала преди три години с великодушни обещания за същинска рационализация и удавена в нелепи оправдания, се развива на няколко равнища. Преди дни Йордан Иванов, ръководител на локалната конструкция на " Демократична България " и изискал като физическо лице по Закона за достъпа до социална информация документите по плана, съумя да победи отхвърли на общината да му я даде и решението на Административен съд- Пловдив в същия дух, само че реализира решение в своя изгода на Върховния административен съд. С това решение общината към този момент е длъжна да даде документите и да се види кой е поставил подписа си под приемо- предавателния протокол от декември 2015-та, с който без забележки и без опция за искане на неустойки, се приемаше една съвсем напълно несвършена работа.
Загубите Йордан Иванов обобщава като 8 млн при предаването и неустойки от 82 000 за всеки пропуснат ден . Първият му опит да стигне до документите, обаче, се натъкна на гневна общинска опозиция. При идващ опит той ще го направи пред обективите на медиите, тъй че все някой ден ще стане ясно кой съответно е предизвикал и продължава да предизвиква на пловдивчани това толкоз скъпо стеснение. Едно от оправданията на кмета, че електронната система за таксуване не работи, беше тъкмо нежеланието на превозвачите да инсталират контролни устройства в рейсовете си. Днес те за следващ път го опровергаха. По всичко проличава, че гръмките и неизпълнени обещания в края на 2015 пораждат ново и ново ехтене. Но в случай че в действителност градският превоз спре, това ще бъде прекомерно тежка цена за всички.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР