Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през

...
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през
Коментари Харесай

Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях

Злокачествените туморни формирания са известни от дълбока античност, само че през последния един век са се трансформирали в най-страховитото и подло заболяване. Причина за развиването на заболяването са тъй наречените канцерогени (букв. пораждащи рак), от които на процедура е невероятно да се предпазим изцяло в актуалните условия на живот. Отвсякъде ни засипват с предизвестия за химични субстанции, които предизвикват рак – в храните, козметиката, медикаментите, почистващите препарати, градския въздух и къде ли още не. Химичните канцерогени обаче са единствено една част от причинителите на раковите болести. Наред с тях съществуват физични и биологични фактори, които са не по-малко подли.

Кой са физичните канцерогени? Радиацията, рентгеновите лъчи, ултравиолетовите лъчи. Първите два фактора сигурно са ви добре известни, по отношение на слънцето (солариума), склонни сме да подценяваме нездравословното му влияние. Желанието ни да се сдобием с шоколадов загар постоянно се оказва по-силно от здравия разсъдък. Статистиката обаче е безмилостна – ракът на кожата (меланомата) е най-разпространеното онкологично заболяване.

Химичните субстанции, които потвърдено предизвикват рак са стотици, още хиляди са хипотетични канцерогени. Най-опасните от тях са част от живота ни всеки ден – в козметиката, почистващите препарати, храната. Често си мислите, че хапвате вкусна вечеря, само че в действителност си набавяте свръх дози от (в парниковите зеленчуци и колбасите), пероксиди (които се образуват при пържене) и бензопирин (получава се от приготвянето на скотски артикули на скара или посредством опушване). Темата за прословутите Е-та (химическите добавки в храните) пък е толкоз обширна, че по-добре да не я започваме. Приседна ли ви? Тогава пийте една вода, единствено не от чешмата. Защото хлорираната вода постоянно съдържа диоксин. Но по този начин или другояче това мощно отровно вещество си витае из въздуха, отделяно от автомобилните ауспухи и индустриалното произвеждане.

Може би минимум се знае за биологичните фактори, които предизвикват рак. Това са някои вируси и плесени. Например черната мухъл, с която не рядко съжителстваме в домовете си, отделя алфатоксин – едно от най-силно канцерогенните субстанции. Изобщо не трябва да се отнасяме безгрижно към гъбичките. Изрязването на мухлясалата част от дадена храна напълно не е премахване на заплахата – токсините към този момент са се популяризирали из целия артикул. Има и голям брой плесени, които не се виждат с просто око – изключително в зърнени артикули и ядки, идващи от Далечния Изток и Африка. В тези топли и влажни региони подлите гъбички се развиват най-бурно. Опасността ви се коства прекомерно надалеч? Всъщност артикули от тези региони изобилстват на нашия пазар, защото се търгуват на доста по-ниски цени от европейските. Пример са прословутите канцерогенни фъстъци, за които се подвигна огромен звук и хилядите друго доставки, за които не се подвигна.

Голям % от раковите болести се предизвикват от вируси. Такива биологични канцерогени са Човешкия Папиломен Вирус (HPV) и Хеликобактер пилори. Първият е отговорен за карцинома на маточната шийка, а вторият – на стомаха.

Сигурно към този момент се питате по какъв начин тъкмо избрани субстанции, вируси и лъчи водят до развиването на рак. Всяка клетка в човешкото тяло е програмирана за избран брой разделяне, след което умира. Попаднали на несъмнено мшсто в нея обаче канцерогените нарушават нейното ДНК и тя стартира да се дели неконтролируемо и безспир.

Може би след всичко казано до тук се чудите по какъв начин по този начин всички не развиваме рак, откакто живеем в среда кипяща от канцерогени. Отговорът е в имунната ни система. Докато тя действа вярно, повредените от канцерогенните кафези биват разпознавани и унищожавани на време. Затова, с цел да се развие рак са нужни минимум две условия – външни (канцерогени) и вътрешни (нарушен имунитет).

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР