Златото приключва най-губещата си седмица от май 2017-а насам защото

...
Златото приключва най-губещата си седмица от май 2017-а насам защото
Коментари Харесай

Търговският мир удави златото

Златото завършва най-губещата си седмица от май 2017-а насам тъй като напредъкът в договарянията сред Китай и Съединени американски щати охладиха търсенето на избавителни убежища и събориха котировките на акциите на производителите на суровината. Златните договори с незабавна доставка изгубиха 3% от пазарната си оценка от понеделник (4 ноември). Същата орис сполетя и другите скъпоценни метали, като среброто поевтиня с 6.1% от началото на седмицата.

Златните котировки се задържаха устойчиви и мощни през 2019-а под благотворното въздействие на три съществени фактора: комерсиалният спор сред Вашингтон и Пекин, лихвените редукции на Федералния запас и непресъхващото търсене от вложители и централни банки. Това трио от мотори обаче стартира да буксува. На първо място, двете най-мощни международни стопанства договориха авансово съглашение за постепенна анулация на митата, които си постановиха взаимно, която да става поетапно. То е първата стъпка към възможен дълготраен мир. На второ място - щатските централни банкери взеха решение на последното си публично заседание в края на октомври да създадат отмора след осъществените три понижения на лихвените проценти и да изчакат резултата от тях. Чашата преля от новината, че Народната банка на Китай, която натрупа стремително златни запаси от края на 2018-а, не е добавила нито грам през предишния месец.

Резултатът бе срив на златните котировки, които завършиха комерсиалната си сесия на 7 ноември на 1468.48 щ. $ за тройунция - с 40 щ. $ под оценките от началото на седмицата. Цените на златните договори с незабавна доставка гравитираха наоколо до 1470 $ за тройунция и на 8 ноември. Което значи, че скъпоценният метал е съхранил 15% от повишаването си от началото на 2019-а.

Не по-малко впечатляващ бе погромът и над другия избавителен актив - държавните облигации, чиито котировки потънаха внезапно, а доходността им се увеличи. Годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни френски и белгийски бумаги се изкачи над 0% за първи път от месеци насам. Доходността на аналогичните по период до падежа немски облигации скочи с 10 базови пункта, само че въпреки всичко остана под нула %. Количеството дълг в международен мащаб с негативна възвръщаемост пък се сви до 12.5 трлн. щ. $. Това придвижване също работи срещу златото, тъй като то, като актив, който не носи лихвени доходи, печели в изискванията на минусова възвръщаемост на дълговите принадлежности.

Спадът на цените на скъпоценния метал докара до срив и на борсовите котировки на акциите на мините. В Австралия "Нюкрест Майнинг " загуби 4.6% от пазарната си оценка, книжата на "Нордърн остарял рисорсиз " паднаха с повече от 6%, а котировките на "Евалушън Майнинг " олекнаха с 5.8% - най-вече от февруари 2017-а. Акциите на "Шандонг голд Майнинг " пък поевтиняха с 3% в Хонконг.

Пазарни анализатори предизвестяват, че пазарите неведнъж са реагирали по този метод на положителни вести, които обаче не са били последвани от действителни ограничения. Поради което е доста значимо да се проследят идващите стъпки и на Федералния запас, и на Китайската национална банка и на договарящите от Пекин и Вашингтон.

"Джей Пи Моргън " и "Ситигруп " обаче започнаха да се освобождават от златните си "окови ". "Джей Пи Моргън " разгласи, че е ликвидирал златните си застрахователни договори, а "Ситигруп " се отхвърля от дълги позиции в скъпоценния метал.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР